Nacionalni park Đerdap

U severoistočnom delu Srbije, na samoj granici sa Rumunijom, nalazi se Nacionalni park Đerdap. Park se prostire na površini od 63.680 ha.
Osnovni prirodni fenomen ovog područja je grandiozna Đerdapska klisura, najduža i najveća klisura probojnica u Evropi. Posebne celine predstavljaju 4 klisure i tri kotline koje ih razdvajaju. To su Golubačka klisura, Gospođin vir, Kazanska i Sipska klisura.

Specifičan istorijski razvoj, vrlo povoljna đerdapska klima, složena mreža klisura, kanjona i dubokih uvala, ovaj prostor izdvajaju kao jedinstven evropski rezervat tercijarne flore, vegetacije i faune.
Flora Đerdapa se odlikuje ne samo raznovrsnošcu i bogatstvom, nego i izrazitim reliktnim karakterom. Na prostoru parka opstaje preko 1.100 biljnih vrsta. Među njima su mečja leska, koprivić, orah, jorgovan, srebrna lipa, maklen, medunac. Posebnu vrednost predstavljaju šumske i žbunaste zajednice.

Raznolikost staništa i zajednica se odrazila i na faunu, koja poput flore nosi obeležje reliktnosti. Na ovom prostoru se mogu videti medved, ris, vuk, šakal, suri orao, sova ušara, crna roda kao i mnoštvo drugih vrsta.
Vrlo povoljni uslovi za život bili su razlog stalnog prisustva čoveka o čemu svedoče mnogi arheološki nalazi i kulturno istorijski spomenici kao što su naselje Lepenski vir, arheološki lokaliteti Dijana, Golubački grad, ostaci Trajanovog puta, Trajanova tabla, rimski limes, raznovrsni kasteli i očuvani primeri narodne slovenske arhitekture.

Adresa Nacionalnog parka Đerdap:
ul. Kralja Petra I br. 14
19220 Donji Milanovac
kontakt telefon: 030/86-788 i 030/86-877
web site:
http://www.npdjerdap.org