Da li su lovci dobili Zakon po meri očuvanja divljači i minulog rada?
2009


© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477


LOVAČKA INICIJATIVA

-Sačuvana lovačka organizacija

Ministar razgovarao sa lovcima

U sredu 21. oktobra 2009. godine, održana je sednica stručne grupe za izradu Nacrta zakona o divljači i lovstvu. Inicijativu Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije da se ova sednica održi, prihvatio je Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr Saša Dragin.

Kako je pisao Lovac, informativno glasilo LSS, do obrta je došlo kada je predlagač pokušao promeniti ključne članove Nacrta, koji su se odnosili na Savez i lovačka udruženja. Prema oceni prof.dr Zorana Popovića, predsednika LSS, sednica stručne grupe protekla je u konstruktivnom radu i uz uvažavanje stavova Lovačkog saveza Srbije.

Šta je dogovoreno

Lovački savez Srbije će, prema novom Nacrtu Zakona o divljači i lovstvu, obavljati distribuciju lovnih karata. Lovački savez Srbije, prema ovom predlogu, treba da registruje privredno društvo ili preduzeće. Pored distribucije lovnih karata, Savez će prikupljati i obrađivati podatke vezane za gazdovanje lovištima, izdavati članske karte, organizovati polaganje lovačkih ispita, izdavačku delatnost, zastupati lovačku organizaciju u inostranstvu, čuvati trofeje od nacionalnog značaja i formirati Nacionalnu komisiju za ocenjivanje lovačkih trofeja.

Lovačka udruženja

Što se tiče prava lovačkih udruženja, čini se da je stručna grupa napravila najveće pomake u članovima Nacrta Zakona koji govore o dodeli gazdovanja lovištima. Ključna pozicija i veliki kamen spoticanja bila je odredba po kojoj dosadašnji korisnik može imati prednost pri novoj dodeli lovišta na gazdovanje. Stav predstavnika LSS i LSV bio je da dosadašnji korisnik treba da ima prednost pri dodeli lovišta na gazdovanje, što je u Nacrtu Zakona upravo izvojevano.
Dakle, pri novoj dodeli lovišta na gazdovanje, prednost će imati pravni sledbenik dosadašnjeg korisnika, odnosno LU koje je do tada gazdovalo, pod uslovom da je ispunilo sve obaveze prema državi. Uz ovo, treba naglasiti da će po formiranju lovišta, pod uslovom da lovište ostane u istim granicama, lovne osnove važiti do kraja planiranog perioda.

Često pominjane garancije koje ovaj zakonski projekat tretira, ostale su, ali i dalje se ne insistira na bankarskoj garanciji. Šta će biti garancija, odrediće Ministar podzakonskim aktom i tu će LSS morati ponovo za pregovarački sto, da brani interese Lovackih udruženja.

Pomak je napravljen i kod definicije lovišta, tako da je u tom smislu promenjen član koji govori o minimalnoj površini lovišta. Dakle, lovište je definisano kao zaokružena prirodna celina, a minimalna površina lovišta je 2000 ha. Ovo praktično znači da ukoliko zemljoposednik ima propisanih 2000 ha, a oni ne predstavljaju prirodnu celinu, zbog eventualnog presecanja površine putevima, rekama, kanalima, ne može se izdvojiti kao posebno lovište.


Pitali smo predsednika LSS, Prof.dr Zorana Popovića?

Da li će ovakav predlog Nacrta Zakona o divljači i lovstvu biti konačan za sednicu Vlade i Skupštine Republike Srbije, ili će opet neko menjati tekst po sopstvenom nahođenju?

- Ovog puta, apsolutno sam siguran, da će upravo ovaj tekst biti predmet skupštinske rasprave. Prosto, mi smo aktivnostima UO LSS zaustavili prethodni proces. Uradili smo mnogo u sredu, na sednici Stručne grupe i mislim da smo sačuvali lovačku organizaciju, prava Lovačkog saveza Srbije i lovačkih udruženja. Zahvaljujem se ministru dr Saši Draginu na razumevanju i na tome što je prepoznao i jasno uočio da je Lovački savez Srbije kao istorijska i tradicionalna vrednost srpskog lovstva, kategorija bez koje se ne može praviti Zakon o divljači i lovstvu. Takođe sam mu zahvalan što je podržao naš građanski koncept organizacije lovstva u Srbiji. Istovremeno se zahvaljujem i članovima Stručne grupe koji su u zaista konstruktivnoj atmosferi imali razumevanja za naše stavove. Na kraju, moram naglasiti da ovo nije kraj borbe za naša prava. Ostaje veliki broj podzakonskih akata i pravilnika koje donosi Ministar i mi ćemo morati oko svakog da učestvujemo i u argumentovanoj raspravi izborimo nabolje moguće pozicije za lovačka udruženja. Ovo posebno važi kada su u pitanju Pravilnici o dodeli lovišta, garancijama, granicama lovišta, cenama odstrela divljači i žive divljači, sprečavanju šteta od i na divljači, rekao je predsednik Lovačkog saveza Srbije za Lovac.

Građanski koncept organizacije lovstva u Srbiji opstao 113 godina

Nakon održane serije sastanaka predstavnika LSS i resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, uvažene su obrazložene primedbe LSS i LSV.
Lovačka udruženja će registracijom kod Agencije za privredne registre imati mogućnost da se registruju za svoju osnovnu delatnost. Neopravdana je bojazan da će lica zaposlena u lovstvu izgubiti radni angažman, a čak se stvaraju mogućnosti za nova radna mesta. Stekli su se uslovi za izradu novog Statuta Lovačkog saveza Srbije.

Upravnici lovišta

Naravno, promena ima i u pogledu stručne spreme upravnika lovišta. Minimalna stručna sprema, po ovom predlogu Zakona je V stepen ili specijalista za lovstvo. Korisnik lovišta ovaj posao može obavljati ugovorom, sa ovlašćenim preduzećem za pružanje takvih usluga. Što se tiče lovaca, oni ostaju vezani za svoja LU, jer je odbačena mogućnost da kupovinom lovne karte mogu loviti gde žele.

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Kako do dobrog zakona