REPORTAŽA IZ ZEMUNA
jun, 2011. godine

PTICE NOSE DOBRE VESTI

Pažnja kao lek

Susret trećeg doba

Na putu ka Bežanijskoj kosi, pogled privlači negovano dvorište sa uređenim stazama, klupama, rascvetalim cvećem i velelepnim zdanjem okruženim šumom i rasadnikom. Rekoše nam da se tu, na ivici šume, fazani mirno šetaju, u ambijentu u kome se zaboravlja na nemir, gradsku vrevu i gužvu iz koje pobegosmo, dolazeći iz pravca Vračara. Ispred zgrade je stajalo nekoliko gospođa u belim mantilima. Na ulazu piše, "Gerontološki centar Beograd", u narodu poznatiji kao "Dom Bežanija". Dočekalo nas je ljubazno osoblje i ljubopitljivi korisnici, koji, kad se predstavismo, začas postadoše naši gostoljubivi domaćini.

Ideja vredna trajanja

Ekološku akciju "Zaštitimo ptice u gradu" pokrenuo je, pre četrnaest godina, profesor Eduard Nojman. Program je podržala Gradska uprava, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i ustanova fizičke kulture, Sportsko rekreativni centar "Pionirski grad". Ocenivši program kao kvalitetan, Lovački savez Srbije se uključio u ekološku akciju očuvanja brojnosti ptica u gradu, pod sloganom "Ptice nose dobre vesti".

Predavanje na otvorenom

Zainteresovani korisnici su imali priliku da čuju predavanje o ptičjem svetu, koje je, u ime LSS, održala profesor Sofija Filipović. U dvorištu, pod brezom, razletele su se grlice, senice, vrani gavrani, orlovi, sove, sokolovi i ždralovi iz priče. Prostor u parku oplemenila je novopostavljena kućica za ptice. Knjigu kao nagradu zaslužio je Jovan Vlaisavljević, jer je jedini odgovorio na postavljeno pitanje. Helena Torma, Strahinja Mastilović, Miodrag Đokić, Nikola Božović, Jovanka Kovačević, Jelena Rakočević, Milojka Čomić, Slavka Kujačić, Dinko Tajmin, ne zamerite koga smo izostavili, svi su bili odlični slušaoci i sagovornici. A oni su se na kraju zahvaljivali nama, što ih nismo zaboravili. Briga je potrebna i pticama i ljudima. Pažnja je lek za sve.

Životna priča

- Kapacitet doma je 600 korisnika. Imamo 350 stacionarnih -to su lica već oštećenog zdravlja kojima je potrebna posebna nega i 180 korisnika na apartmanima -to su nezavisna lica koja mogu da koriste naše usluge na drugačiji način -mogu da izlaze iz doma i da putuju van Beograda. Prosečna starost korisnika doma je osamdeset godina, a prošle godine smo imali slavlje povodom jednog stotog rođendana, rekla nam je upravnica, Mirjana Novakov. Po rečima organizatorke kulturno zabavnih sadržaja, Mimice Džaković, jedan od važnijih zadataka je podizanje kvaliteta života korisnika. Opis svakodnevnih aktivnosti može se naći na sajtu kuće, o kome se stara Radmila Karajović, zadužena za komunikacije. Zahvaljujemo se ovim damama na gostoprimstvu.

Jezik ptica

Odlazimo u uverenju da smo kroz ekološku akciju probudili želju za posmatranjem i očuvanjem ptica koje se gnezde u našem gradu. Ako dobijemo razglednicu sa birdwatching ture, znaćemo da je tako. Možda nam ptica doleti kao lakokrili znak ili poruka.

kućica

zajedno napred

slušamo predavanje

predavanje u toku

trece doba

predavanje u toku

predavanje u toku

priroda u kuci

u razgovoru

na klupi u parku

 

Sofija Filipović
foto: Stojan Vijatov

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

Predstavnik Lovačkog saveza Srbije

ptice nose dobre vesti

predavanje u toku

u prirodi o prirodi

ptice nose dobre vesti

da li neko zna odgovor

čestitka pobedniku

pobednik nagradnog kviza

skluptura

palma

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Ekološka kampanja"Zaštitimo ptice Beograda"