BRATISLAVA
15-19. jun, 2011. godine

SAJAM LOVSTVA U SLOVAČKOJ

Živi lovački zamkovi

Kuriozitet

Izložba u Slovačkoj predstavlja svojevrstan kuorizitet, jer se organizuje gotovo na svakih pet godina. Ono što je prethodilo ovakvoj impozantnoj izložbi je tri meseca priprema. Izložbu preko 800 trofeja, odstreljenih u poslednjih pet godina, posetilo preko 100.000 lovaca i ljubitelja prirode.

Lovački savez

Stručnjaci iz Lovačkog saveza Slovačke su tokom tri meseca ocenili preko 10.000 hiljada trofeja koji zaslužuju zlatnu, srebrnu ili bronzanu medalju. Važno je napomenuti da su svi trofeji divljači ulovljene u perodu od 2005. do 2010. godine. Ocenjeno je: 1.754 trofeja srndaća, 3.854 jelena, 886 jelena lopatara, 1.209 muflona i 1.971 kljova divljih svinja. Pored ovoga, ocenjeno je još par stotina lobanja vuka,medveda, lisica, sakala, rakunolikog psa i risa.

Koncepcija izložbe

Sajam lovstva u Bratislavi, sa radnim nazivom "Lovstvo i priroda 2011", bio je koncepcijski podeljen u četiri paviljona. U prvom je bila priređena izložba sa preko 800 najjačih trofeja divljači, odstreljenih u proteklih  pet godina, sa prelepim dioramama. Drugi paviljon bio je rezervisan za Lovački savez Slovačke i lovačke saveze zemalja u širem okruženju, lovačku komoru Slovačke, Kinološki savez Slovačke sa svojim klubovima, muzeje lovstva, predstavnike lovišta i izdavačku delatnost. U trećem je bila postavka trofeja afričke divljači i dermopreparata, dok je četvrti paviljon bio prodajni.

Strani izlagači

U drugom segmentu sajma predstavljeni su gosti Lovačkog saveza Slovačke i Lovne komore Slovačke: lovački savezi Rumunije, Češke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Poljske, Litvanije, Bugarske, Letonije i Srbije. Svi lovački savezi su na svojim štandovima imali postavke najkarakterističnijih trofeja iz svojih zemalja. Predstavljeni su trofeji 21 vrste jelena i najjači trofej jelena evropskog iz Bugarske, kljova divlje svinje iz Mađarske, jelena lopatara iz Mađarske i divokoze iz Rumunije. Postavka africkih trofeja je priča sama za sebe, pre svega zbog dermo preparata velike afričke petorke, nosoroga, slona, bivola, lava i leoparda.

Kinologija

Da je u ovoj zemlji i kinologija na zavidnom nivou, moglo se zaključiti po broju specijalizovanih klubova lovačkih pasa. Svoju prezentaciju imali su i klubovi ljubitelja nemačkih kratkodlakih pičara, alpskih brak jazavičara, mađarskih vižli, slovačkog kopova, krvoslednika slovačkog ptičara, terijera, jazavičara i poentera. Ovde se vidi koliko slovački lovci pridaju značaja  kinologiji. Posebno je naglašeno držanje i upotreba krvoslednika, kao deo centralno-evropske  i zapadno kulture.

Lovački zamkovi

Slovačku lovačku priču upotpunjuje više od 20 očuvanih lovačkih zamkova, koji su još iz vremena Habzburške monarhije. Svi su uređeni kao hoteli i koriste se kako u rezidencijalne, tako i u turističke svrhe. Svaki od ovih zamkova je istovremeno i muzej lovsta kroz vekove, sa mnoštvom izloženih lovačkih tofeja i autentičnih predmeta umetničke vrednosti.

Zamak grofa Louis Karolya

Jedan od najlepših i najvećih lovačkih zamkova je pripadao plemićkoj porodici grofa Karolya, u Polarikovu. Posebno je znamenit po tome, što je u njemu davne 1928. godine začeta ideja o osnivanju Svetske lovačke organizije CIC. Zamak se od 1998. godine nalazi pod upravom Vlade Slovačke i CIC-a. U njemu svaka od zemalja osnivača, ukjučujući i Srbiju, ima svoju sobu, prostor u kome predstavlja lovstvo svoje zemlje. To je danas stalna izložba posvećena lovstvu.

štand LSS

trofeji srndaća

trofeji u zamku

lovačka milina

kinologija

mufloni

sokolarica

literatura

trofeji u zamku

trofeji

trofeji

arhitektura grada

 

 

 

 

 

Za LSS PRess, Boris Bajić dipl. ing.

© 2004 Lovački savez Srbije
Lovački savez Srbije
ul. Alekse Nenadovića br. 19-23/II
11000 Beograd
tel.: (011) 3442- 467
fax: (011) 3442- 477

Srbija u Polarikovu

lovački zamak

lovne oblasti

poster Srbija GA CIC

na posedu

lovci i kolege

trofeji u zamku

prelazi za divljač

detalj

trofeji

trofeji

detalj

detalj

na ulazu u Polarikovo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lovački savez Srbije

Vesti sa sajmova