Царацал
Научна класификација Каракала
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Месождер
- Породица
- Фелидае
- Пол
- Царацал
- Научно име
- Царацал Царацал
Конзервацијски статус Каракала:
Најмање бригаМесто у Каракалу:
АфрикаАзија
Чињенице о Каракалу
- Главни плен
- Зечеви, мишеви, антилопе
- Карактеристична карактеристика
- Дуги, црни праменови и кратко крзно
- Станиште
- Сува шума и савана
- Предаторс
- Човек, хијена, лавови
- Дијета
- Месождер
- Просечна величина легла
- 3
- Лифестиле
- Лонели
- Омиљена храна
- Зечеви
- Момак
- А сисар
- Слоган
- У ушима има 20 различитих мишића!
Физичке карактеристике каракала
- Боја
- Браон
- Црно
- Тако је
- Тип коже
- Крзно
- Највећа брзина
- 50 мпх
- Животни вијек
- 12 - 15 година
- Тежина
- 11 кг - 18 кг (24 лбс - 40 лбс)
- Висина
- 65цм - 90цм (2фт - 3фт)
"Мала мачка која може да трчи до 50 миља на сат"
Каракале можете пронаћи на многим местима, укључујући Африку, Блиски исток и Индију. Сервал и афричка златна мачка су најближи чланови породице. Каракалове црне чупаве уши дају му изглед за разлику од већине мачака у дивљини. Брзина и способност каракала да скочи у ваздух чине га одличним ловцем.
Невероватне чињенице о Каракалу!
• Брзина мачке: каракал може да трчи брзином до 50 км/х! Није ни чудо што је позната и као мачка газела.
• Вешти ловац: каракал може да скочи у ваздух да ухвати птицу док полети.
• Изузетно осетљив слух: каракал има 20 мишића у сваком уху који му помажу да пронађе плен.
Научно име Каракал
Царацал је уобичајено име ове мачке, док је Фелис царацал њено научно име. Ова мачка припада породици Фелидае и припада класи сисара. Име каракал потиче од турске речи,каракулак.Каракулакзначи црно уво.
Изглед и понашање каракала
Каракал има глатку длаку црвенкасто-златне кратке длаке и линију белог крзна око сваког ока. Уши ове мачке стоје усправно и прекривене су дугим црним чуперцима длаке. Нико није сигуран зашто каракали имају чуперке длаке на ушима. Али неки научници верују да каракали комуницирају једни са другима трзањем ушију.
Каракалов реп је дугачак око 8 до 13 центиметара. Другим речима, просечан реп каракала је дугачак отприлике колико и лењир који користите у школи. Каракалов реп помаже му да се окрене и остане на курсу када лови птицу, зеца или други плен. Замислите каракалов реп као кормило на броду.
Одрасли каракал може тежити од 20 до 40 килограма. Да вам дам бољу идеју, каракал од 30 килограма тежак је колико и две кугле за куглање! Каракал је дугачак око 24 до 42 инча и 18 инча висок у рамену. То га чини високим као Бордер коли.
Каракали су блиско повезани са сервалима. Они су отприлике исте величине, али живе на различитим врстама места. Сервали воле да лове у влажним, влажним подручјима, док каракали остају у сувим, пустињским срединама.
Каракал има дуге, јаке ноге. Док лови, његове ноге делују као намотане опруге док скаче у ваздух да ухвати птицу у лету.
Каракали имају оштре канџе које им помажу да се држе дрвећа и пењу се на гране. Такође користе своје канџе за лов и хватање плена. Каракали обележавају своју територију хватањем дрвећа и испуштањем мириса између прстију.
За разлику од лавова који живе у поносу, каракали већину времена живе сами. Они су агресивне мачке и брзо бране своју територију од других животиња.
Станиште каракала
Већина каракала живи у подсахарској Африци, као и у деловима Блиског истока. Они праве своје домове у сувим срединама као што су саване, шуме, па чак и у планинским пределима.
У савани нема много воде. Међутим, каракалима није потребно много воде да би преживели. Ове дивље мачке су се прилагодиле недостатку воде узимајући потребну течност од свог плена. Такође, каракали су се прилагодили топлој клими свог окружења тако што су спавали током дана како би уштедели енергију и ловили ноћу када је хладније. Спавају у јазбинама, пукотинама стена, густом жбуњу или чак на грани дрвета. Ове мачке имају круту длаку на јастучићима ногу, заједно са другим врстама длаке, што им омогућава да удобно ходају по пешчаном тлу саване. Понекад ове мачке могу прећи и до 12 километара док траже плен на својој територији.
Пошто каракали живе сами и испуштају врло мало звука када се крећу, већину времена остају скривени. Стапају се са околином, што олакшава грабеж и уочавање могућих претњи.
Каракал дијета
Шта једе каракал? Као и друге мачке у дивљини, каракал је месождер. Његова брзина му омогућава да лови и једе многе врсте животиња, укључујући зечеве, птице, змије, гуштере и, понекад, инсекте. Понекад ће каракал отићи на земљу фармера да ухвати овце, козе или другу стоку да једе. Каракали једу све што могу да ухвате. Каракал може да поједе голуба једне ноћи, а младу импалу следеће. Импала је врста антилопе. Млада импала је тешка око 80 килограма, што је једнако тежини око 13 цигли!
Каракали избегавају да једу круту, жилаву длаку на животињама које улове. Ову длаку уклањају канџама пре јела. Могу да једу перје без проблема, а могу да једу и покварено месо ако су заиста гладни!
Предатори и претње каракала
Лавови и хијене су два главна грабљивица каракала. Све три ове животиње лове у савани, па ће им вероватно у неком тренутку прећи пут. Брзина каракала је његова најцењенија одбрана од ових животиња. Такође, капут му може помоћи да се стопи са безбојном вегетацијом и песком у његовој околини. Понекад ће лежати на земљи како би избегли предаторе.
Људи су такође претња каракалима. Многи фармери убијају каракале када ове мачке покушају да украду стоку. Поред тога, све више људи рашчишћава земљу и усељава се на њихову територију, отеравши каракалов плен. Ово доводи ове мачке у опасност од гладовања. Такође их лове због њихове коже појединци који траже трофеје.
Статус очуваности каракала у Јужној Африци је забележен као: Најмања забринутост. То значи да се у овом тренутку становништво не сматра угроженим.
Репродукција каракала, бебе и животни век
Репродукција
Каракали се држе за себе док не дође време за парење. Један од јединствених звукова каракала је позив за парење који звучи помало као кашаљ. Неколико мушких каракала може се борити или такмичити за пажњу једне женке каракала. На крају, женка бира мужјака из групе. Након парења, мужјак напушта женку каракала како би она могла сама да одгаја бебе.
Бебе
Каракал носи своје бебе, које се називају комплети, отприлике 69 до 81 дан. Проналази стару јазбину или јазбину где може да се породи далеко од предатора и других претњи. Каракали могу имати од 1 до 6 комплета у леглу, али већина има само 2. Сваки сет тежи око 7 до 9 унци при рођењу. Царацал кит је величине хрчка кућног љубимца. Сервал и златна мачка (блиски рођаци каракала) имају комплете приближно исте величине.
Комплети се рађају са затвореним очима. Ово важи и за припитомљене мачиће. Потребно је око 6 до 10 дана да се очи комплета потпуно отворе. Они су у стању да се врпоље, али не виде куда иду. Мачићи престају да доје и почињу да једу месо са 10 недеља. Китови уче мајчинске вештине од своје мајке и остају са њом до око 10 месеци. Женка каракала рађа само једно легло годишње јер су потребне највише године да се сакупи једно легло мачића.
Животни вијек
Просечан животни век и мужјака и женки каракала је 12 година у дивљини. Међутим, каракали који се држе у зоолошким вртовима могу да живе и до 17 година. Каракали дуже живе у зоолошком врту јер их не угрожавају грабежљивци, редовно добијају храну и добијају медицинску помоћ када им је потребна.
Како каракал стари у дивљини, може се разболети од нелечених инфекција коже и инфекција услед повреда. Такође, као и домаће мачке, каракал може добити беснило од друге животиње и угинути. Ако се деси да каракал лута у близини пута, у опасности је да га удари возило, као што је припитомљена мачка у опасности ако одлута од куће.












