хтмл Гепарди (Ациноник јубатус) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Гепарди



Научна класификација гепарда

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
сисари
Ред
Месождер
Породица
Фелидае
Пол
Ациноник
Научно име
Ациноник јубатус

Статус заштите гепарда:

Вулнерабле

Локација гепарда:

Африка
Азија
Евроазија

Забавне чињенице о гепардима:

Најбржи копнени сисар на свету!

Цхеетах Фацтс

Преи
Газела, гну, зец
Име Иоунг
Цуб
Групно понашање
  • Лонели / Парови
Забавна чињеница
Најбржи копнени сисар на свету!
Процењена величина популације
8,500
Највећа претња
Губитак станишта
Најизразитија карактеристика
Жућкасто крзно прекривено малим црним мрљама
Период трудноће
90 дана
Станиште
Отворен травњак
Предаторс
Човек, лав, орао
Дијета
Месождер
Просечна величина легла
3
Лифестиле
  • Даили
Уобичајено име
Гепарди
Број врста
5
Место
Азија и Африка
Слоган
Најбржи копнени сисар на свету!
Група
А сисар

Физичке карактеристике гепарда

Боја
  • Браон
  • Жута боја
  • Црно
  • Тако је
Тип коже
Крзно
Највећа брзина
70 мпх
Животни вијек
10 - 12 година
Тежина
40 кг - 65 кг (88 лбс - 140 лбс)
Висина
115 цм - 136 цм (45 ин - 53 ин)
Доба полне зрелости
20 - 24 месеца
Старост одвикавања
3 месеца

Класификација и развој гепарда

Гепард је велика и моћна мачка која се некада налазила широм Африке и Азије, па чак и у деловима Европе. Данас се, међутим, налази у само неколико удаљених региона свог некада широког природног распона, првенствено због све већег броја људских насеља и лова на њихово крзно. Раширено је веровање да постоји пет различитих подврста гепарда које се само мало разликују по обојености и најлакше их је разликовати по географској локацији. Иако се не сматрају делом породице 'великих мачака' јер не могу да ричу, гепарди су једни од најмоћнијих афричких предатора и најпознатији су по својој невероватној брзини у потрази. Гепард је најбржи копнени сисар на свету, способан да за кратко време постигне брзину већу од 60 км/х.



Анатомија и изглед гепарда

Гепарди имају дугачко и витко тело прекривено грубим жућкастим крзном и прошарано малим црним тачкама. Његов дугачак реп помаже у равнотежи и брзој промени правца, а за разлику од остатка тела гепарда, дуж репа се налазе прстенасте ознаке које се завршавају црним врхом. Гепарди имају мале главе са високо постављеним очима које им помажу да истражују околне травњаке у потрази за потенцијалним пленом. Такође имају карактеристичне црне „траге од суза“ које се протежу од унутрашњег ока, дуж носа и до спољашње стране уста, за које се сматра да их штите од заслепљења од јарког сунца. Изузетна брзина гепарда је узрокована бројним стварима, укључујући јаке и моћне задње ноге и невероватно флексибилну и мишићаву кичму која омогућава гепардима не само да брзо спринтују, већ их и чине веома покретним. Такође имају канџе које се не могу увлачити које се забијају у земљу, дајући гепардима боље приањање при великој брзини.



Распрострањеност и станиште гепарда

Гепарди су некада имали широк историјски распон који се простирао на више континената, али је њихова дистрибуција данас у великој мери распршена са малим бројем који се налази у Ирану и већином у подсахарској Африци. Иако се гепарди још увек налазе у неколико различитих делова источне и јужне Африке, највећа популација дивљих гепарда данас се налази у Намибији у југозападној Африци. Гепарди су најчешће вребајући плен на пространим, отвореним травњацима, али се могу наћи у разним другим стаништима, укључујући пустиње, густу вегетацију и планински терен, под условом да су на располагању адекватне залихе хране и воде. Гепарди су једне од најугроженијих мачака у Африци са бројем популације који је у великој мери погођен ширењем људских насеља која задиру у њихова изворна станишта.

Понашање и начин живота гепарда

Гепард је јединствен међу афричким мачкама пре свега по томе што су најактивније током дана, чиме се избегава конкуренција за храну од других великих предатора као што су лавови и хијене који лове током хладније ноћи. Оне су такође једна од друштвених врста мачака, а мужјаци често лутају у малим групама, углавном са својом браћом и сестрама, а необично је да су женке више усамљене животиње, осим када проводе око 18 месеци чувајући младунце. Гепарди су жестоко територијалне животиње које патролирају великим кућним распонима и често се преклапају са онима других гепарда, укључујући лавове, а женке имају тенденцију да лутају много већим распоном од мужјака. Обично су стидљиве и веома тајновите животиње, тако да могу да лове плен по топлом времену дана, а да их није тако лако уочити.



Репродукција гепарда и животни циклуси

Након периода гестације од око 3 месеца, женка гепарда рађа између два и пет младунаца који се рађају слепи и невероватно рањиви у афричкој дивљини. Младунци доје своју мајку првих неколико месеци када почну да једу месо и почну да је прате у лову јер су у стању да науче да лове гледајући је. Младунци гепарда уче већину својих техника лова углавном играјући се са својом браћом и сестрама и остају са својом мајком док не могу успешно да лове и оду да пронађу сопствену територију између 18 месеци и 2 године. Нажалост, један од главних разлога за тако драстичан пад броја гепарда је тај што чак 75% младунаца гепарда не живи више од 3 месеца, јер мајка мора да их напушта сваки дан да би нашла храну да их нахрани, остављајући рањиве младунце беспомоћнима пред грабежљивцима.

Дијета гепарда и плен

Гепард има изузетан вид, па лови очима тако што прво вреба плен (између 10 и 30 метара удаљености), а затим га јури када за то дође време. Гепарди често убијају свој плен на огромним отвореним просторима, али га обично одвлаче у скровиште како би спречили друге животиње да га однесу. Гепарди то морају да ураде јер не могу одмах да поједу плен због чињенице да им је после потере изузетно вруће и треба им времена да се охладе пре него што могу да се гуште. Гепарди су месождери, што значи да само лове и убијају друге животиње да би добили исхрану која им је потребна за преживљавање. Они углавном лове велике биљоједе, укључујући газеле и бројне велике врсте антилопа као што је гну, заједно са зебрама и мањим сисарима као што су зечеви. Међутим, тачна исхрана гепарда зависи од његове локације.



Гепарди, предатори и претње

Одрасли гепард је доминантни грабежљивац у свом окружењу и стога га други велики предатори не виде као плен (више као конкуренција). Међутим, младунци гепарда су невероватно рањиви, посебно када њихова мајка не лови, а плене их низ животиња, укључујући лавове и хијене, као и велике врсте птица као што су орлови и лешинари. Највећу претњу гепардима представљају људи који не само да су себи узели огромне делове свог природног станишта, већ су и велике површине земље претворили у националне паркове. Иако се чини да ова подручја показују повећање популације лавова и хијена, број гепарда је много мањи јер постоји већа конкуренција за храну са све већим бројем других великих предатора.

Гепарди занимљиве чињенице и карактеристике

Једна од најизразитијих разлика између различитих подврста је та што се њихова боја крзна благо мења у зависности од окружења. Они гепарди који се налазе у сушнијим пустињским регионима обично су лакши и имају мање тачке од краљевских гепарда који лутају јужноафричким травњацима, који су тамнији, мало већи и имају веће мрље. Иако гепарди не могу да урлају, они испуштају различите звукове, укључујући и високу рику која се може чути више од једне миље. Гепард је једна од најизразитијих мачака на свету и иако се често меша са леопардом, сматра се да његово име потиче од хиндуистичке речи 'цхита' што значи 'пегав'.

Гепард однос са људима

Упркос њиховом жестоком изгледу, локални људи припитомљавају гепарде хиљадама година, јер су коришћени да помогну у лову на храну за мештане. Такође су дуго држани у заточеништву, али како се чини да не дају посебно здраве јединке, дивље гепарде се редовно лове како би се обновила крвна линија. Гени које су људи ловили као трофеји у већем делу свог природног распрострањења, гепарди су потпуно нестали са многих места, а заједно са губитком станишта због растућих људских насеља и чишћења земљишта за пољопривреду, број гепарда и даље брзо опада у многим областима данас.

Статус очувања гепарда и живот данас

Данас је ИЕЦН укључио гепарде на листу врста које су подложне изумирању у свом природном окружењу у блиској будућности. Губитак станишта, заједно са повећањем броја природних паркова у којима живи велики број конкурентских предатора, довео је до драстичног пада светске популације гепарда. Сада се процењује да је између 7.000 и 10.000 јединки остало у дивљини, а све већи број је смештен у зоолошким вртовима и институтима за животиње широм света.

Погледајте свих 59 животиња које почињу са Ц

Како се каже Гепард у...
бугарскиГепарди
каталонскиГепарди
чешкиМршави гепарди
данскиГепард
немачкиГепард
енглескиГепарди
есперантоГепард
шпанскиАциноник јубатус
естонскиГепард
финскиГепарди
францускиГепарди
галицијскиГепарди
хебрејскигепард
хрватскиГепард
мађарскиГепарди
индонезијскиГепарди
италијанскиАциноник јубатус
јапанскиГепарди
латиницаАциноник
енглескиГепарди
холандскиГепарди
енглескиГепард
За полирањеГепард
португалскиГепарди
енглескиГепарди
словеначкиГепард
шведскиГепард
турскиГепарди
вијетнамскиГепарди
кинескиГепарди
Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, дефинитивни визуелни водич за светске дивље животиње
  2. Том Џексон, Лоренц Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Енциклопедија животиња Дорлинг Киндерслеи
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енцицлопедиа оф Маммалс

Интерестинг Артицлес