хтмл Цоугар (Фелис Цонцолор) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Цоугар



Цоугар Сциентифиц Цлассифицатион

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
сисари
Ред
Месождер
Породица
Фелидае
Пол
Цоугар
Научно име
фелис цонцолор

Статус очувања пуме:

Најмање брига

Цоугар Плаце:

Северна Америка

Цоугар фацтс

Главни плен
Јелени, лосови, даброви
Карактеристична карактеристика
Снажне подлактице и шапе и мишићава вилица
Станиште
Шумске и планинске области
Предаторс
Човек, гризли
Дијета
Месождер
Просечна величина легла
3
Лифестиле
  • Лонели
Омиљена храна
Јелен
Момак
А сисар
Слоган
Највећа мачка у Северној Америци

Цоугар Пхисицал Цхарацтеристицс

Боја
  • Браон
  • Црно
  • Тако је
Тип коже
Крзно
Највећа брзина
30 мпх
Животни вијек
10 - 20 година
Тежина
29 кг - 90 кг (64 лбс - 198 лбс)
Дужина
1,5 м - 2,75 м (5 стопа - 9 стопа)

"Велика мачка без рике"



Као друга највећа мачка у Северној Америци, пума је застрашујуће створење на које се може срести. Пума не може да риче јер нема потребан гркљан. Уместо тога, велика мачка гунђа, режи, шишти и вришти, као и звижди и цврчи. Пуме се такође називају пумама, пантерима и планинским лавовима. Мачке имају округле главе, зашиљене уши и витка тела.



Чињенице о животињама

• Пуме су одлични ловци

• Мачке се налазе у многим деловима света



• Пуме се хране животињама као што су јелени, ракуни, па чак и крокодили

• Као и већина мачака, пуме су усамљене животиње



Цоугар Сциентифиц наме

Пума је позната под научним називом 'пума цонцолор' или 'фелис цонцолор'. Царл Линнаеус је предложио назив 'фелис ​​цонцолор' да би описао велику мачку са дугим репом. Животиња има више имена у речнику од било које друге животиње. Уз планинског лава и пуму, мачка се између осталих назива и катамоунт и црвени тигар. Пуме припадају потфамилији Фелинае. Након што је Линнаеус представио научни опис пума, истраживачи су навели 32 зоолошке подврсте до касних 1980-их. Према генетским студијама, многе подврсте су биле превише блиске да би се сматрале одвојеним. Научници су сада утврдили да постоји шест филогеографских група.

Цоугар Аппеаранце

Тело пуме је слично телу домаће мачке у већим размерама. Длака планинских лавова је сивкастосмеђа до црвенкасте нијансе, а животиња има светлије делове испод. Крај репа пуме је црн, а мачка има црне ознаке на ушима и лицу. Невероватна чињеница о мецима је да они могу скочити 20 метара у ваздух. То им омогућава да насрну на плен који је удаљен 20 до 40 метара од стојећег положаја.

Пуме се крећу од 5 до 9 стопа у дужину од главе до репа, при чему су мужјаци пуме тежине око 150 фунти, а женке око 100 фунти.

пума (Фелис цонцолор)

Цоугар понашање

Планински лавови су усамљене животиње, осим ако мајка пума одгаја младунче. Повремено ће животиње међусобно убијати. Они се успостављају у малим заједницама на територији јаких мушких пума. Мачке које живе у овим областима чешће се друже међу собом него животиње ван њих.

Станиште пуме

Ове велике мачке имају један од највећих распона од свих врста дивљих животиња широм Америке. Наћи ћете их од канадског северног Јукона до јужних Анда. Животиња се може прилагодити разним стаништима, укључујући шуме, планинске пустиње и низијска подручја. Пуме више воле да живе у деловима земље који имају стрме кањоне, ивице стена и густу четку за заштиту. Међутим, они могу добро да преживе на отвореним површинама које имају врло мало вегетације.

Шта једу пуме?

Ове велике мачке нису избирљиве у јелу. Вечераће са инсектима, мишеви , даброви , ракуни , зечеви , и дивље турска. Откако пуме живе у националном парку Монте Леон у Патагонији, постале су прилично веште у лову на пингвине. Они који живе на Флориди понекад праве оброк од крокодила. У Северној Америци, пуме често једу јелене. У ствари, они обично убију једног великог јелена сваке две недеље. Ове велике мачке обично нису чистачи, али ако леш јелена остане отворен, онда могу да га поједу, што значи да мачке понекад показују сналажљиво понашање.

Због својих снажних задњих ногу, пуме су предатори из заседе. Они су ловци који вребају свој плен кроз грмље и дрвеће пре него што га нападну снажним, смртоносним угризом за врат. Животиња је у стању да сломи врат свом плену једним снажним угризом и силом гурања плена на земљу.

Цоугар Предаторс

Људи су највећи предатори пума, а људи их лове због спорта и заштите стоке. Људи су такође главни узрок губитка станишта мачака. У државама попут Флориде, аутопутеви су често смртоносни за пуме. Напољу у дивљини, чопори вукова плениће мачке јер су у стању да окруже животињу и преплаве је бројношћу. Када је у питању борба један на један, пума ће обично преживети меч. Вероватније је да ће вукови утицати на пуме тако што ће доминирати истом територијом и искоришћавати могућности за плен. Вукови такође могу пореметити способност пуме да се размножава.

Мачка није на листи угрожених врста, али групе за очување и даље нису сигурне колико добро популацији пума иде широм света. У Сједињеним Државама, једина држава која забрањује њихов лов је Калифорнија. Међутим, незаконито их је ловити у Костарики, Гватемали, Венецуели, Бразилу и већем делу Аргентине. Да би ловили велику мачку у САД, ловци морају добити дозволу осим ако не живе у Тексасу.

Ловоловци циљају пуме, али ефекти ове акције на мачку нису познати. Америчка служба за рибу и дивље животиње извјештава да илегална трговина дијеловима животиња износи 200 милиона долара годишње тржиште и да расте.

О репродукцији Цоугар

Мужјаци и женке планинског лава достижу полну зрелост са 24 месеца, али према истраживањима, женке се паре тек 20 месеци. Старост у којој се пума први пут узгаја често зависи од тога да ли ће успоставити дом. Главни изазов у ​​узгоју са којим се пуме суочавају је проналажење једни других због њиховог усамљеног начина живота. Мачке су обично разбацане по стотинама километара неравног терена.

Још једна компликација узгоја је то што су парови пума заинтересовани за парење само неколико дана у месецу. Упркос изазовима, животиње проналазе начин да се размножавају. Имају оштра чула и баве се полигамијом. Када се пуме размножавају, оне то чине тако што се интензивно паре 50 до 70 пута у року од 24 сата током 7 до 8 дана. Сваки пут када се пар пари, то траје мање од једног минута. Пошто су мачке толико моћне, истраживачи верују да тај чин покреће овулацију, када јајници ослобађају јаје да би се могло оплодити.

Цоугар цубс

Када женка пуме затрудни, после 88 до 96 дана повући ће се у приватност свог брлога и родити легло младунаца. Легло пуме варира у величини од једног до шест младунаца, са просечном величином од два до три мачића. Младој женки пуме је дозвољено да има само једно младунче за прво легло. Истраживачи верују да ово младим женама даје времена да развију своје мајчинске вештине. Пуме углавном рађају младунчад сваке друге године, што значи да би женка планинског лава која живи 8 до 10 година могла да роди пет легла. Према извештајима, једна мајка пума у ​​заточеништву родила је седам легла за 16 година.

Бебе пуме обично теже нешто више од једног килограма када се роде. У року од 10 до 20 дана нарасту дупло од своје тежине, а када напуне 2 месеца старости могу да теже и до 9 килограма.

Када се бебе пуме роде, њихова длака обично има црне мрље, које их камуфлирају, штитећи младе од предатора. Пласман обично траје око 6 месеци. Младунци се рађају глуви, слепи и готово непокретни, што их чини рањивим на предаторе. Да би стекли снагу и научили како да уклоне свој плен, младунци пуме се играју и набацују једно на друго.

Мајке пуме почињу да воде своје младунчад на убијање када буду стари од 7 до 8 недеља. Женка ће такође узимати месо од својих беба док се не одбију када напуне 2 до 3 месеца. Како младунци расту, женка ће их оставити на месту убијања неколико дана у исто време док лови за њихов следећи оброк. Мајке пуме ће путовати даље у потрази за храном како њихови младунци буду старији и јачи.

Цоугар Цубс (Фелис Цонцолор)

Цоугар Лифетиме

Када је пума у заточеништву, животиња може да живи до 20 година. Међутим, постоји један извештај о једном у заточеништву који је живео 29 година. У дивљини, њихов животни век је отприлике упола краћи. Истраживачи се не слажу око тога који пол живи дуже. Неки кажу да женке живе краће због стреса око рађања и подизања младих.

Чак и када их не угрожавају људи, пуме имају високоризичан начин живота. Често бивају повређени или убијени јер циљају животиње веће од њих самих. Када нападају лоса или јелена, могу се бацити на дрво или камен довољно јако да им сломе леђа. Понекад их газе копита крда. Пума може бити набодена граном или рогом, а таква повреда може довести до гладовања. Мачке умиру од удара грома, уједа отровних змија и клизишта.

Пума популације

Истраживачи нису били у могућности да дају тачну процену броја пума у дивљини. Неки верују да их има око 30.000 на целом америчком Западу. Густина пума обично се креће од једне до седам мачака на сваких 100 километара територије, а мужјаци дозвољавају да неколико женки буде присутно у њиховим распонима. Орегон процењује своју популацију пуме на око 6.600, док Калифорнија верује да има између 4.000 и 6.000 животиња.

Међународна унија за очување природе, која прати популације пума у ​​свакој од земаља Централне и Јужне Америке, извештава да мање од 50.000 великих мачака живи у том делу света. Ово се сматра опадајућим трендом. Међутим, истраживачи пуме у САД верују да се становништво земље опоравља. Калифорнија има заштиту за популацију пума, али тринаест држава, укључујући Вајоминг, Колорадо и Јуту, класификују их као врсте дивљачи, дозвољавајући људима да их лове ради спорта.

Погледајте свих 59 животиња које почињу са Ц

Интерестинг Артицлес