Сива марка
Научна класификација сивог печата
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Месождер
- Породица
- Фелидае
- Пол
- Халицхоерус
- Научно име
- Халицхоерус грипус
Статус очуваности сивих фока:
Близу претњеЛокација сивог печата:
океанЧињенице су сиве марке
- Главни плен
- Риба, лигње, песак
- Станиште
- Хладне воде и камените обале
- Предаторс
- Човек, ајкуле, кит убица
- Дијета
- Месождер
- Просечна величина легла
- 1
- Лифестиле
- Стадо
- Омиљена храна
- Риба
- Момак
- А сисар
- Слоган
- Једна од најређих врста фока на Земљи
Физичке карактеристике сиве фоке
- Боја
- Греи
- Тако је
- Тип коже
- Глатко, глатко
- Највећа брзина
- 6 мпх
- Животни вијек
- 18-25 година
- Тежина
- 150-300 кг (330-660 лбс)
„Сива фока може заронити 1.500 метара испод површине океана и остати испод ње сат времена.“
Сива фока је једна од најређих врста фока које данас живе. Могу се прилагодити животу на обали, али иду у океан када траже храну. Ове фоке могу да живе од 25 до 35 година. Велики, закривљени нос сивих фока дао им је иметхе коњске главе на мору.
Најважније чињенице о сивом печату
•Останите на мору у мору: Сива фока има два тешка слоја крзна и један слој масти који се комбинују да би га загрејали у хладној води океана.
•Велика животиња: Одрастао мужјак сиве фоке може тежити 880 килограма!
•Професионални ловци: Сива фока може видети и чути боље под водом него на копну. Ово им помаже да пронађу свој плен у водама океана.
•Разговор са фокама: Ове фоке међусобно комуницирају завијањем, плачем, режањем и шиштањем. Такође машу перајима. Фоке имају свој језик!
Научно име сиве фоке
Уобичајено име овог морског сисара је сива фока. Гледајући даље у класификацију сивих фока, њено научно име је Халицхоерус Грипус. Халицхоерус Грипус је латински за плискавицу са кукастим носом. Класификација сивих фока за породицу је Пхоцидае, а класа су сисари.
Подврсте ове фоке постоје на западној обали Атлантика и источној обали Атлантика, као и на обали Балтичког мора.
Изглед и понашање сиве фоке
Мужјак сиве фоке има мрље сребра разбацане по свом густом, тамно сивом крзну. Женке имају сребрно крзно са тамним мрљама. И мужјаци и женке имају кратке пераје које су савршене да им помогну да пливају кроз океанске воде, али их чине гусеницама када се крећу по копну.
Мушке фоке су дугачке око 10 стопа и могу тежити до 880 фунти! Дакле, ако бисте одраслог мушког фока ставили на његово задње пераје, то би било пола висине одрасле жирафе. Поред тога, одрасла фока тежи нешто мање од одраслог арапског коња. Женке су дугачке око 1 1/2 метра и тешке 550 килограма. Женски печат је отприлике половина тежине клавира.
Тело сиве фоке је дизајнирано да му помогне да преживи на копну и у мору. Има два ребраста предња пераја са по пет канџи. Задња пераја им помажу да се крећу кроз воду и промене правац. Снага у раменима фоке омогућава му да се изгура из воде на клизаве стене, чак и када се таласи разбијају иза њега.
Дугачак нос сивог печата добио је своје научно имеудица плискавице. Зову их коњске главе због дугог носа. Нос мушке фоке је углавном дужи од носа женке. Ова фока има велике очи, мачје бркове и шиљате зубе. Ова посебна карактеристика је једна од главних разлика између сивих фока и лучких фока, блиског рођака.
Печати могу затворити уши и ноздрве. Ово им омогућава да проводе дуге периоде времена у води океана тражећи плен или путујући до следећег одредишта.
Група фока се понекад назива стадо или колонија. Ове фоке живе у великим групама током сезоне парења и путују у мањим групама током остатка године. Највећа забележена колонија налази се на острву Сабле у близини Нове Шкотске и садржи 100.000 сивих фока које путују тамо да се размножавају.
Сиве фоке су радознале и разигране, али могу бити агресивне ако су угрожене. Они ће угристи предаторе својим оштрим зубима или их ударити перајима. Иако бебе сиве фоке могу изгледати слатко и умиљато попут штенаца, могу бити агресивне на свој начин ако су угрожене.
Станиште сивих фока
Ове фоке чине свој дом даље многе обале кроз свет. Неки живе на обалама источне Канаде до обала Нове Енглеске. Друге сиве фоке живе на обалама Уједињеног Краљевства, Ирске, Фарских острва, Норвешке, Исланда и северозападне Русије. Мања група сивих фока живи на обали Балтичког мора.
Сива фока живи на обалама, али специфичан терен може варирати у различитим областима. Ове фоке насељавају обале са стеновитим тереном, санте леда, пешчане спруде и острва. Густо крзно га штити од хладноће, понекад и арктичких температура у којима живи.
Лучке фоке су виђене како живе у истој области као и сиве фоке. Ова два печата деле многе исте карактеристике и свакако су слични по изгледу.
Дијета сивих фока
Шта једу сиве увојке? Научници су открили да сиве фоке једу најмање 29 врста риба, укључујући скуше, лигње, бакалар, капелин, јегуље и харинге. Обично роне око 200 до 230 стопа у лов на рибу, али могу пливати и на мањим дубинама ако је потребно. Фоке треба да поједу око 30 до 50 килограма хране скоро сваки дан, али посте (не једу) током сезоне парења. Гомила рибе од 50 килограма тежи око половине тежине просечног тоалета.
Предатори и претње сивих фока
Иако сиве фоке могу пливати брзином до 25 км/х, у океану и даље имају грабљивице. Китови убице (познати и као китови убице) и познато је да ајкуле плене ове фоке. Група орка може да приђе сивој фоки која лежи на леденој плохи и створи талас, брзо бацајући фоку у воду.
Људи су такође претња овим фокама. Хемикалије попут нафте и гаса бачене у океан улазе у рибу која служи као извор хране за сиве фоке. Када фоке једу рибу, оне гутају ове хемикалије и то може довести до здравствених проблема. Такође се могу заплести у рибарске мреже или повлачне мреже причвршћене за чамце. Ако се то догоди, можда неће моћи да побегну како би се подигли на површину за ваздух.
Наравно, човек је у опасности када се приближи сивој фоки да је нахрани. Као и свака животиња, реакције фока могу бити непредвидиве. Осим тога, храњење сивих фока чини их вјероватнијим да траже храну од људи. Ово их доводи у опасност од злостављања или храњења стварима од којих ће се разбољети. Поред тога, могу се усудити превише близу чамцима да би добили храну и због тога задобили повреде.
Сива фока је једна од многих морских животиња заштићених Законом о заштити морских сисара. Дошло је до опадања комерцијалног лова на сиве фоке, што им даје статус заштите од најмање забринутости, што значи да се не сматрају угроженом животињом. Такође се каже да се њихова популација повећава.
Репродукција сивих фока, бебе и животни век
Парење сивих фока
Мужјак сиве фоке зван бик бори се са другим мужјацима када тражи женку или краву током сезоне парења. Мушкарци су често повређени и имају ожиљке током ове сезоне. Мужјаци и женке се паре са неколико различитих партнера током свог живота.
Период трудноће сивог печата је 11 месеци. Лучка фока има период трудноће отприлике исте дужине. Женка сиве фоке која живи на обали Балтика обично ће се породити у марту, док се женка која живи на обали западног Атлантика рађа било где од децембра до фебруара. Женке на источној обали Атлантика рађају се негде између септембра и новембра.
Сива фока рађа једно живо дете или штене. Новорођено штене је тешко око 35 килограма или отприлике две и по кугле!
Бебе сиве фоке
Младунци туљана доје око три недеље тако што од мајке добијају млеко са високим садржајем масти како би развили дебели слој масти. Беба фока се рађа са капутом од белог крзна дизајнираним да апсорбује топлоту како би се загрејао док развија лој. У четвртој недељи живота штенета, његова мајка га доји. Мајка затвара храну за мале рибице коју дају младунци, али сама не једе ништа. Штене сиве фоке има јединствен плач који мами даје до знања где се налази на препуној плажи. Неки научници кажу да овај плач звучи као плач људске бебе.
Пошто штене фоке напуни шест недеља, она га оставља да се сам брине. Здраво штене старо шест недеља остаће са стадом још неколико недеља, а затим ће почети самостално да лови у океану.
Животни век сивих фока
Животни век мужјака сиве фоке може бити до 25 година, док женка може да живи до 35 година. Наравно, претња рибарским мрежама, загађење воде и фактор природних предатора у животном веку сиве фоке. Најстарија сива фока у дивљини живела је 46 година!
Популација сивих фока
Популација сивих фока се повећава. Најмање је забрињавајући њен заштитни статус, па према укупном броју становника није препозната као угрожена животиња.
• На западној обали Атлантика има око 150.000 сивих фока.
• 130.000-140.000 сивих фока насељава источне атлантске обале
• Балтичка обала има око 7.500 фока












