хтмл Индијски слон (Елепхас Макимус Индицус) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

индијски слон



Научна класификација индијског слона

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
сисари
Ред
Пробосцидеа
Породица
Елепхантидае
Пол
Елефа
Научно име
Елепхас макимус индицус

Статус заштите индијског слона:

Угрожени

Локација индијског слона:

Азија

Чињенице о индијском слону

Главни плен
Трава, воће, корење
Карактеристична карактеристика
Дуга стабла и велика стопала
Станиште
Подручје прашуме и тропских шума
Предаторс
Човече, тигрови
Дијета
Биљоједи
Просечна величина легла
1
Лифестиле
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Момак
А сисар
Слоган
Налази се широм југоисточне Азије!

Физичке карактеристике индијског слона

Боја
  • Браон
  • Греи
  • Црно
Тип коже
Кожа
Највећа брзина
27 мпх
Животни вијек
55 - 70 година
Тежина
3.000 кг - 5.000 кг (6.500 лбс - 11.000 лбс)
Висина
2м - 3м (7фт - 10фт)

Индијски слон је подврста азијског слона која укључује индијског слона, суматранског слона, слона Шри Ланке и слона Борнеа. Индијски слон је најраспрострањенији од четири азијске подврсте слона.



Индијски слон се налази широм југоисточне Азије, укључујући Бангладеш, Бутан, Камбоџу, Кину, Лаос, полуострво Малезију, Бурму, Непал, Пакистан, Тајланд и Вијетнам, а иако је широко распрострањена, сматра се да популација дивљих индијских слонова има око 20.000 јединки.



Индијски слонови су припитомљени стотинама година због крчења шума и често борбе. Постоји много места широм југоисточне Азије где се држе индијски слонови за јахање туриста и често се према њима поступа прилично лоше. Сви азијски слонови су познати по својој огромној снази и пријатељству према људима.

Индијски слон има мање уши од афричког слона, а индијски слон такође има више закривљених кичма од афричког слона. За разлику од афричких слонова, индијски слонови веома ретко имају кљове, а ако женка индијског слона има кљове, оне су углавном једва видљиве и могу се видети само када женка индијског слона отвори уста.



Индијски слон прати строге миграционе руте које одређује сезона монсуна. Најстарији слон у крду индијских слонова одговоран је за памћење миграционе руте свог крда индијских слонова. Ова миграција индијских слонова углавном се одвија између влажне и сушне сезоне, а проблеми су настали када су фарме изграђене дуж миграторних рута индијских крда слонова, јер су индијски слонови нанели велику штету уништавајући новоосновано пољопривредно земљиште.

Индијски слонови су биљоједи, што значи да једу само биљке и биљну материју да би добили све хранљиве материје које су им потребне за преживљавање. Индијски слонови једу разноврсну вегетацију, укључујући траву, лишће, изданке, кору, воће, орашасте плодове и семенке. Индијски слонови често користе своју дугачку сурлу да им помогну у прикупљању хране.



Због своје велике величине, индијски слонови имају врло мало предатора у свом природном окружењу. Заједно са ловцима на људе, тигрови су примарни грабежљивци индијског слона, иако имају тенденцију да плене мања телад индијских слонова, а не много веће и јаче одрасле особе.

Женке индијских слонова се генерално могу узгајати док не напуне 10 година и роде једно теле индијског слона након 22 месеца гестације. Када се младунче индијског слона први пут роди, тежи око 100 кг и о њему се брину не само мајка, већ и друге женке индијских слонова у крду (познате као тетке). Младунче индијског слона остаје са својом мајком док не наврши око 5 година и стекне независност, при чему мужјаци често напуштају стадо, а женска телад остају иза.

Данас се индијски слон сматра животињом у непосредној опасности од изумирања због чињенице да популација индијских слонова опада критичном брзином. Сматра се да индијски слонови првенствено пате од губитка станишта у виду крчења шума и лова на њихове кљове од слоноваче од стране људских ловокрадица.

Погледајте свих 14 животиња које почињу са И

Извори
  1. Дејвид Барни, Дорлинг Киндерсли (2011) Животиња, дефинитивни визуелни водич кроз светске дивљине
  2. Том Џексон, Лоренц Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Енциклопедија животиња Дорлинг Киндерслеи
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енцицлопедиа оф Маммалс

Интерестинг Артицлес