Нумбат
Научна класификација Нумбат
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Дасиуроморпхиа
- Породица
- Мирмецобиидае
- Пол
- Мирмецобиа
- Научно име
- Мирмецобиус Фасциатус
Конзервацијски статус Нумбата:
УгрожениМесто Нумбат:
ОкеанијаНумбат чињенице
- Главни плен
- Термити, мрави, инсекти
- Станиште
- Шума и травњак еукалиптуса
- Предаторс
- Змије, лисице, птице грабљивице
- Дијета
- Свејед
- Просечна величина легла
- 4
- Лифестиле
- Социал
- Омиљена храна
- Термити
- Момак
- А сисар
- Слоган
- У дивљини их је остало мање од 1.000!
Физичке карактеристике Нумбата
- Боја
- Браон
- Греи
- Нет
- Црно
- Бела
- Тако је
- Тип коже
- Крзно
- Највећа брзина
- 15 мпх
- Животни вијек
- 4-8 година
- Тежина
- 280-550 г (9,9-19 оз)
Нумбати поједу до 20.000 термита сваког дана
Нумбат је тоболчар који живи у западној Аустралији. Овај мали сисар користи свој дуг, лепљив језик да ухвати термите који живе под земљом. Нумбати живе у шупљим трупцима и јазбинама. Дању лове термите, а ноћу спавају. Данас мање од 1.000 нумбата живи у дивљини.
Нумбат Најважније чињенице
• Једини извор хране Нумбатс су термини
• Ови тоболчари комуницирају једни са другима тако што испуштају тихе звукове кликтања
• Нумбати имају нејасне клинасте зубе јер термити не жваћу пре него што их прогутају
Нумбат Научно име
Нумбат је уобичајено име за ову животињу, али се понекад назива мрежасти мравојед или Валпурти. Његово научно име је Мирмецобиус фасциатус. Реч мирмек значи мрав, реч биос значи живот, а реч фасциатус значи пругасти. Припада породици Мирмецобиидае, а класа му је сисари. Постоје две подврсте овог торбара. Један је Мирмецобиус фасциатус руфус који је сада изумро. Други је познат као Мирмецобиус фасциатус фасциатус.
Нумбат изглед и понашање
Длака Нумбата је мешавина црвенкасто-браон боје са црним и белим пругама на леђима и малом црном пругом преко сваког тамног ока. Уши су јој танке и зашиљене. Танко тело је дугачко 7 до 12 центиметара. Нумбат дужине 12 инча је исте величине као стандардни лењир. Нумбатов жбунасти реп је дугачак 4 до 8 центиметара. Неки људи упоређују изглед нумбатовог репа са репом источне сиве веверице. Одрасли мушки и женски нумбати теже нешто више од једног килограма. Замислите два хрчка из продавнице кућних љубимаца и имате укупну тежину одраслог нумбата. Због својих дугих носова и језика, нумбати су упоређивани са мравоједима који такође једу хиљаде инсеката за храну. Нумбати немају оштре зубе као други месождери. Уместо тога, имају зубе који изгледају као клинови са нејасним ивицама. Нумбати не жваћу термите које улове, тако да нема потребе да имају оштре зубе који могу да пресеку месо.
Смеђе-црвена длака нумбата помаже му да се уклопи у шумско окружење када су предатори у близини. Такође, очи су им окренуте на страну главе, тако да могу на време уочити опасност да потраже заштиту унутар балвана или у рупи. Нумбати су брзи и могу да користе своје дугачке канџе да се попну на дрво да зграбе кору и побегну од предатора. У ствари, нумбати могу да путују и до 20 миља на сат када треба да оду негде брзо!
Одрасли нумбати су усамљене животиње. Ово је углавном због чињенице да морају да једу много термита да би одржали ниво енергије. Сам живот значи да не морају да се такмиче са групом нумбата за храну. Један од ретких пута када ћете видети нумбате заједно је током сезоне парења. Такође, бебе нумбатс живе заједно неко време док не буду спремне да напусте своје гнездо и оду сами. Ако нумбати икада одлуче да се окупе, група се зове колонија или облак.
Генерално, нумбати нису агресивне животиње. Они су будни и спремни да се смрзну или трче на први знак опасности. Међутим, два мужјака могу показати агресију један према другом када се такмиче за женку током сезоне парења.
Станиште Нумбат
Нумбати су некада живели у областима јужне Аустралије, као и у Новом Јужном Велсу и Викторији. сада, њихову територију налази се у југозападном делу Западне Аустралије у шумама еукалиптуса. Шума Дрјандра код Нарогина и резерват природе Перуп код Мањинупа су два места где ћете видети нумбате. У шумама Еукалипта постоје велике групе дрвећа, али има довољно простора да сунчева светлост филтрира и загреје земљу. Ово је важно јер термити не постају активни када је тло хладно. Клима у овим шумама је сува и умерена.
Нумбат дијета
Шта једу нумбати? Исхрана нумбат укључује само термите. Ако случајно поједу мрава или другу врсту инсеката, то је зато што им је инсект који је пролазио био на путу када је нумбатов језик ухватио термите под земљом. Нумбати поједу 20.000 термита дневно. Када нумбат поједе 20.000 термита, он поједе десетину своје тежине храном.
Нумбати су активни кад год су активни термити. Тако да лети када сунце ујутру загреје земљу, узбуркавши термите, нумбати ће их потражити. Зими, када је сунце најјаче током поднева, активни су термити, а такође и нумбати. Нумбати користе своје чуло мириса да пронађу термите под земљом. Такође, неки научници верују да нумбати могу да осете вибрације активности термита док ходају по шумском тлу. Нумбати добијају воду од термита које једу. То им је помогло да се прилагоде сувом окружењу у којем живе.
Нумбат предатори и претње
Као што сте могли да претпоставите, нумбати имају много предатора. Једу их птице грабљивице у околини као нпр соколи , орлови клинасти репи и врапци оковратници. Такође су плен питона, гоана и других гмизаваца. Лисице а дивље мачке лове и нумбате.
Станиште нумбата угрожавају људи који граде куће и ширење пољопривредног земљишта. Сеча и уклањање дрвећа са подручја где живе нумбати одузима им склониште као и извор хране. Пожари такође уништавају дрвеће лишавајући нумбате склоништа.
Број становника Нумбата је око 1.000. То је због свих њихових предатора, као и због опасности по животну средину. Званични заштитни статус нумбата је Угрожен. Ово их је ставило на Црвену листу Међународне уније за заштиту природе (ИУЦН). Нумбати су заштићени законом Аустралије. Дакле, постоје казне ако је неко ухваћен у лову или у замци из било ког разлога.
Срећом, постоје светилишта у којима се људи брину за нумбате како би повећали укупну популацију. Два од ових светилишта су Сцотиа Санцтуари и Иоокамурра Санцтуари у Аустралији.
Репродукција, бебе и животни век
Сезона парења нумбат траје од децембра до јануара. Мужјак нумбат користи супстанцу непријатног мириса из грудне жлезде да означи трупце на својој територији тако да женке знају да тражи партнера. Нумбат се у то време парио са неколико женки. Период трудноће нумбата је само 14 дана. Ово је један од најкраћих периода гестације за било ког сисара. Женка нумбата живо роди 4 младунца чија је тежина мања од једног килограма.
Након што се роде, младунци нумбат везују се за мајку да доје. Носи их на грудима док не напуне око 6 месеци. Мајка нумбат има мале наборе коже на грудима како би заштитила своје младунчад док се креће кроз дрвеће и по земљи. Постоје чак и мале длаке које се називају заштитне длаке унутар набора коже да би младунчад одржавала топлоту. Ови набори коже су као нумбатова верзија кенгура торбе. Још једна адаптација нумбат штенета је везана за његов нос. Штене нумбат има раван, кратак нос који му омогућава да лако доји неколико месеци. Једном када штене достигне тачку где почиње да једе термите, развија дуг, шиљаст нос који се види код одраслих нумбата. Када младунци напуне 6 месеци, мајка их одваја од тела, делом зато што су сада претешка за ношење. Младунче оставља у шупљем балвану или јазбини где ће их свакодневно посећивати да их доји. Када напуне 8 или 9 месеци, младунци напуштају јазбину на неко време да би вежбали хватање термита. Када штене нумбат напуни годину дана, оно напушта јазбину да нађе дом и започне живот самостално. Погледајте слику а овде Нумбат штене
Мужјаци и женке нумбата живе у просеку 5 година у дивљини. Нумбати који живе заштићеним животом у уточишту понекад могу да живе и до 8 година. Живот нумбат се може завршити када је повређен и повреда се инфицира. Такође, ови тоболчари су рањиви на паразите који могу изазвати болест.
Популација
Укупна популација нумбата је мања од 1.000. Званични статус нумбата је: Угрожен. Нумбати су сада заштићена врста, али популација наставља да опада. Међутим, предузимају се кораци за повећање броја нумбата у Аустралији. Зоолошки врт у Перту узгаја нумбасе и пушта младе у дивљину. Такође, постоје заштићена подручја као што је уточиште дивљих животиња планине Гибсон где се нумбати могу размножавати и бити безбедни од предатора, укључујући лисице и дивље мачке.
Погледајте свих 12 животиња које почињу са Н











