Порцупине
Научна класификација дикобраза
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Родентиа
- Породица
- Еретхизонтидае
- Пол
- Еретхрисоне
- Научно име
- Еретхизон Дорсаум
Статус заштите дикобраза:
Најмање бригаПорцупине Локација:
АзијаЦентрална Америка
Евроазија
Европа
Северна Америка
Јужна Америка
Порцупине фацтс
- Главни плен
- Корени, листови, бобице
- Станиште
- Густе шуме и травњаци
- Предаторс
- Сова, орлови, вукови
- Дијета
- Свејед
- Просечна величина легла
- 1
- Лифестиле
- Лонели
- Омиљена храна
- Корени
- Момак
- А сисар
- Слоган
- На свету постоји 30 различитих врста!
Физичке карактеристике дикобраза
- Боја
- Браон
- Греи
- Жута боја
- Црно
- Тип коже
- Шиљци
- Највећа брзина
- 2 мпх
- Животни вијек
- 8-12 година
- Тежина
- 5,4-16 кг (12-35 лбс)
Порцупинес су трећи највећи глодари на планети. Деле се на две врсте дикобраза, старе и нове. Познато је да се ови велики глодари боре против огромних предатора, а током године се хране биљкама, жбуњем и дрвећем. Упркос својој жестокој спољашњости, они су нежна и послушна створења, осим ако их не испровоцирају.
Врхунске чињенице о дикобразима
-Пере имају слој масти са антибиотиком који помаже у спречавању инфекције код људи и животиња.
- Дикобрази имају способност да се боре чак и са највећим и најопаснијим предаторима, укључујући леопарде.
- Бебе дикобраза зовемо дикобрази, а групу дикобраза зовемо поке.
Научно име дикобраза
Таксономија дикобраза је подељена у ред Родентиа, породицу Еретхизонтидае (Нови свет) или Хистрицидае (Стари свет) и Еретхизон или Цхаетомис Гениус. Хистрицидае дикобрази углавном остају на земљи и живе у Европи, Азији и Африци. Еретхизонтидае дикобрази уживају у пењању на дрвеће и пливању широм Америке. Прави назив дикобраз потиче од француске речи порцеспин, што се преводи као свињско перо. Широм света постоји преко две десетине врста дикобраза, укључујући:
Породица Хистрицидае (стари светски дикобрази):
- малајски дикобраз
- Сунда дикобраз
- Цапе дикобраз
- Црестед дикобраз
- Индијски дикобраз
- Дебела кичма дикобраза
- Филипински дикобраз
- Суматрански дикобраз
- Афрички дикобраз са репом
- Азијски четкица дикобраза
- Дугорепи дикобраз
Породица Еретхизонтидае (Новобра дикобрази):
- Пацов склупчан са чекињама
- Батурит дикобраз
- Порцупине двобојна кичма
- Пегави мали дикобраз
- Бахиа дикобраз
- Црнорепи длакави патуљасти дикобраз
- Мексички длакави патуљасти дикобраз
- Црни мали дикобраз
- Бразилски дикобраз
- Смрзнути длакави патуљасти дикобраз
- Андски дикобраз
- Ротшилдов дикобраз
- Роосмаленов мали дикобраз
- Порцупинес са пањ репом
- Порцупине Санта Марта
- Цоандумирим
- Парагвајски длакави патуљасти дикобраз
- Смеђи длакави патуљасти дикобраз
- северноамерички дикобраз
Изглед и понашање дикобраза
Свака врста дикобраза изгледа мало другачије од следећег. Међутим, они деле неке опште карактеристике изгледа, као што су често чврста тела и мале главе. Њихово перје ће бити груписано или појединачно уграђено у кожу и косу. Ово перје је њихова одбрана. Они ће одбацити своје перје на путу потенцијалног предатора да би се заштитили
Предњи део њиховог тела је најосетљивији јер је прекривен длаком, а не перјем. Основна боја косе може да варира, укључујући плаву, смеђу, сиву, тамно смеђу или црну. Узорци који покривају основни слој такође могу да варирају у боји, укључујући црну, наранџасту, жуту и белу. У неким деловима света постоје чак и албино дикобрази. Већина дикобраза је дуга између 25 и 40 центиметара, што укључује и њихове репове. Обично су тешки између 10 и 40 килограма. И мужјаци и женке су приближно исте величине. И многе врсте имају ђонове без длаке што их чини одличним пењачима.
Дикобрази су усамљене животиње које већину времена проводе саме. Зими ће се окупљати у групама и проводити време са потенцијалним партнером током удварања. Група дикобраза се зове поке. Када се зими окупе као група, наћи ћете групу од до 12 дикобраза заједно.
Станиште дикобраза
Где живе дикобрази? Нови светски дикобрази се углавном налазе у Америци; док се дикобрази древног света често налазе у Европи, Азији и Африци. У Америци ћете наћи дикобразе и уживати у истраживању дрвећа и воде колико и земље. Међутим, дикобрази у другим деловима света углавном остају на чврстом тлу. Наћи ћете их како живе на скоро свим врстама терена, укључујући пустиње, шуме, травњаке, планине и прашуме. Они се прилично лако могу прилагодити свом окружењу. Многе врсте дикобраза више воле да проводе време у пукотинама стена, пећинама, кореновим куглама, грмовима, гранама дрвећа, јамама и шупљим трупцима и дрвећу. Њихов дом, где год да се налази, зове се јазбина. Не хибернирају; али су ноћни, па дању спавају, а ноћу истражују.
Порцупине дијета
Порцупинес широм света су биљоједи. Дневно поједу око 0,9 килограма хране. Током зиме, они се ослањају на кору дрвета као свој примарни извор хранљивих материја. Због тешких услова зими често губе око 17% своје тежине због недостатка азота у зимској исхрани. У пролеће, дикобрази преферирају лиснато лишће богато протеинима. Ако дрвеће почне да развија токсичне танине, оно ће изабрати више зељастих биљака и дрвећа са мање танина.
Лето доноси више промена у исхрани, укључујући лиснато поврће богато калијумом. Ово може довести до излучивања превише натријума, што подстиче дикобразе да крену у потрагу за сољу. У природи се сол може наћи у различитим изворима, као што су водене биљке. Када не могу да га пронађу у природи, траже изворе које је направио човек, укључујући гуме, шперплочу, ручке алата и линије лома. У неким случајевима ће јести одређене орашасте плодове и воће. Упркос својим навикама у исхрани у природи, наносе далеко мање штете од инсеката, болести, ветра и пожара.
Порцупине предатори и претње
Мали раст дикобраза, посебно младих, чини их рањивим на бројне грабљивице, укључујући велике рогате сове, црне медведе, рисове мачке, куне, дугорепе ласице, стоке, којоте и куне. Рибар је њихов најчешћи грабежљивац. Рибари чак могу да спрече раст популације дикобраза. Ако се грабежљивац ипак приближи, дикобраз ће окренути леђа предатору, држећи пераје све време суочене са претњом. Међутим, ако предатор може добити дикобраза на леђима, често ће изгубити битку. У неким случајевима, дикобрази су се борили против напада својим перима, укључујући и веома опасне животиње као што су леопарди. Када предатор који се приближава угради перо у своју шапу или тело, често ће се повући јер је перо прилично болно и животињи га је тешко уклонити.
Филипински дикобраз је једини дикобраз који је тренутно категорисан као рањив. Сви остали су наведени у класификацији најмање забринутости. Највећа претња глобалној популацији дикобраза је крчење шума, шумски пожари и развој инфраструктуре. Ове акције терају дикобразе из њихових домова и терају глодаре који споро гризу да траже нове изворе хране и склоништа. Аутомобили се такође сматрају претњом за дикобразе јер се дикобрази крећу преспоро када прелазе улицу.
Репродукција дикобраза, бебе и животни век
Ритуал парења дикобраза укључује само доминантне мужјаке дикобраза који се паре са неколико женки, а мање доминантни мужјаци се уопште не могу парити. Мужјаци ће бранити свог партнера неколико дана током годишње сезоне парења како би се борили против других потенцијалних удварача. Женке ће се такође борити за своју територију против других женки дикобраза. Мушке удвараче привлаче мирис и вокализација женки. Парење ће се десити само када женка изабере мужјака и постане отворена за његов напредак.
Годишња сезона парења траје од октобра до новембра. Женка ће носити 210 дана и родити једно до три потомка. Бебе дикобрази се обично рађају у априлу или мају и зову се дикобрази. Новорођенчад тешка између 0,88 и 1,17 килограма и дугачка је 10 центиметара. Њихова коса је мекана током порођаја. Пера ће се стврднути након неколико сати. Очи им се често не отварају неколико дана. Мајка ће кратко дојити. После пет месеци, потомци ће се потпуно осамосталити и бити остављени да сами преживе прву зиму.
Просечан животни век дивљег дикобраза је пет до седам година. Порцупинес узгојени у заточеништву могу да живе до 10 година. Познато је да је прашки зоолошки врт имао индијског дивоглава најмање 30 година. Како дикобрази старе, могу патити од болести и губитка чула, што их чини рањивијим на грабеж и природну смрт.
Порцупине популације
Све врсте дикобраза се у овом тренутку сматрају најмање забринутим. Као резултат тога, студије популације нису широко доступне, што отежава одређивање глобалне величине популације дикобраза. У овом тренутку, једине познате претње расту популације су грабежљивац у риболову и људски развој.
Погледајте свих 38 животиња које почињу са П











