хтмл Робин (Еритхацус Рубецула) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Робин



Робин научна класификација

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
Птице
Ред
Пассериформес
Породица
Мусцицапидае
Пол
Еритхацус
Научно име
Еритхацус Рубецула

Робинов заштитни статус:

Близу претње

Место Робин:

Африка
Азија
Евроазија
Европа
Северна Америка
Океанија

Робин Фацтс

Главни плен
Црви, инсекти, воће, бобице
Карактеристична карактеристика
Мала величина тела и светло црвена груди мужјака
Распон крила
20 цм - 22 цм (8 ин - 9 ин)
Станиште
Шума, пољопривредно земљиште и жива ограда
Предаторс
Мачке, пси, ракун, лисице
Дијета
Свејед
Лифестиле
  • Лонели
Омиљена храна
Црви
Момак
Птица
Просечна величина квачила
4
Слоган
Само у Аустралији постоји више од 45 врста!

Робин Физичке карактеристике

Боја
  • Браон
  • Бела
  • наранџаста
Тип коже
Перје
Највећа брзина
18 мпх
Животни вијек
1 - 3 године
Тежина
16 г - 22 г (0,5 оз - 0,7 оз)
Дужина
12,5 цм - 14 цм (5 инча - 5,5 инча)

Робин је мала птица, првобитно пронађена само у Европи и Азији. Данас се црвендаћ може наћи широм света у деловима Африке, Северне Америке и Новог Зеланда, али се верује да су све ове врсте црвендаћа подврсте европског црвендаћа.



Европски црвендаћ има јарко наранџасте/црвене груди и најизразитија је птица у породици црвендаћа. Упркос светлим грудима европских црвендаћа, друге врсте женки црвендаћа су прилично једноставне и браон боје. Женка црвендаћа је веома слична славују и по величини и по изгледу, и то двоје се често мешају.



Новозеландски и северноамерички црвендаћ изгледају прилично слично женки европског црвендаћа, а сви ови црвендаћи су браон боје. Северноамеричку црвендачу не треба мешати са америчком црвендачу која је заправо члан породице дроздова, а не врста црвендаћа. Амерички црвендаћ је добио име по европском црвендачу због његових јарко обојених наранџастих сандука.

Сматра се да постоји више од 45 различитих врста црвендаћа на аустралском континенту, укључујући Аустралију, Папуу Нову Гвинеју и бројна друга острва у јужном Пацифику. Ове птице су познате као аустралијски црвендаћи и све су мале величине, здепасте грађе и заобљених глава.



Робини су свеједи птице које се хране мешавином биљака и животиња. Црвенкарица првенствено једе инсекте и црве, што чини тако што их вуче са смуђа са којег је посматрао свој плен. Робинс седе на гранама дрвећа и у живицама и посматрају свој плен како се креће по земљи пре него што изненада полете доле да једу. Робинс такође једу воће, семе и бобице када их има у изобиљу током топлијих месеци у години.

Уопштено говорећи, црвендаћи не мигрирају (посебно они који се налазе у Великој Британији). Међутим, познато је да ти црвендаћи који насељавају подручја унутар поларног круга, као што је Скандинавија, мигрирају на југ у топлије крајеве Велике Британије и делова Европе како би избегли страшно хладне зиме.



Робинс се паре од касне зиме до раног пролећа. Женке црвендаћа граде своје гнездо недалеко од земље, углавном на дрвећу или густим живицама. Међутим, није неуобичајено пронаћи црвендаће како се гнезде на помало чудним местима као што су рупе у каменим зидовима, па чак и у поштанским сандучићима. Женка црвендаћа полаже 4 или 5 белих јаја која се излегу након периода инкубације од нешто мање од 2 недеље. Иако мужјак црвендаћа не помаже у инкубацији јаја, познато је да мужјаци црвендаћа доносе храну женкама док седе на свом гнезду.

Када се црвендаћи пилићи излегу, они су браон боје и не развијају јарко наранџасте груди својих родитеља док не постану старији. Женка црвендаћа редовно оставља своје пилиће како би помогла мужјаку да прикупи храну. Познато је да оба родитеља хране своје пилиће црвендаћа првих месец дана, иако је познато да породице црвендаћа напуштају своје првобитно гнездо након две недеље перања и проналазе неко ново место где је хране у изобиљу.

Због своје мале величине, црвендаћи имају бројне природне предаторе у дивљини, укључујући мачке, псе, лисице, ракуне, па чак и веће птице. Познато је да друге животиње као што су пацови и змије једу јаја црвендаћа ако их женка из неког разлога не може заштитити.

Погледајте свих 21 животиња које почињу са Р

Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, дефинитивни визуелни водич за светске дивље животиње
  2. Том Џексон, Лоренц Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Енциклопедија животиња Дорлинг Киндерслеи
  7. Цхристопхер Перринс, Окфорд Университи Пресс (2009) Енцицлопедиа оф Бирдс

Интерестинг Артицлес