хтмл Снежна сова (Бубо Сцандиацус) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Снежна сова



Научна класификација снежне сове

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
Птице
Ред
Стригиформес
Породица
Стригидае
Пол
Бубо
Научно име
Бубо Сцандиацус

Статус заштите снежне сове:

Најмање брига

Место снежне сове:

Евроазија
Европа
Северна Америка
океан

Снови Овл Фацтс

Главни плен
Леминги, волухарице, рибе
Карактеристична карактеристика
Црно-беле ознаке и велика глава
Распон крила
130 цм - 164 цм (51 ин - 65 ин)
Станиште
Шума унутар арктичке тундре
Предаторс
Човек, лисице, дивљи пси
Дијета
Свејед
Лифестиле
  • Лонели
Омиљена храна
Лемингс
Момак
Птица
Просечна величина квачила
7
Слоган
Једна од највећих врста сова на свету!

Физичке карактеристике снежне сове

Боја
  • Греи
  • Црно
  • Бела
Тип коже
Перје
Највећа брзина
50 мпх
Животни вијек
10 - 17 година
Тежина
1,1 кг - 2 кг (2,4 лбс - 4,4 лбс)
Висина
60 цм - 75 цм (24 ин - 30 ин)

Снежна сова је позната и као арктичка сова или велика бела сова. Снежна сова се првенствено налази унутар Арктичког круга, а опсег снежне сове обухвата Канаду, Гренланд, Европу и Азију. Снежна сова је званична птица Квебека у североисточној Канади.



Снежна сова је једна од највећих врста сова на свету, а просечна одрасла снежна сова нарасте до око 65 цм висине са распоном крила од око 140 цм. Снежне сове, међутим, могу бити мање од ове и могу нарасти до преко 75 цм висине.



Упркос великом домету снежне сове унутар арктичког круга, забележене су снежне сове које путују јужније у потрази за храном. Снежне сове су примећене чак на југу до Тексаса у САД, па чак и на Карибима. Снежне сове се такође често примећују широм Европе и Азије, од Велике Британије до јужне Кине.

Снежне сове се гнезде на тлу, али веома пажљиво бирају место за гнежђење. Гнездо снежне сове мора имати добру видљивост како би снежна сова могла да држи на оку своју околину, а гнездо снежне сове такође мора имати добар извор хране како снежна сова не би морала дуго да напушта гнездо (ако уопште) да би јела.



Снежне сове се размножавају у мају, а женка снежне сове полаже до 14 јаја, иако је просечна величина квачила снежне сове око 7. Чисте беле снежне сове излегу се из јаја након периода инкубације од око 5 недеља. И мужјаци снежне сове и женски родитељи снежне сове помажу у храњењу и уплашењу младих, а такође штите пилиће снежних сова од предатора.

Иако су снежне сове свеједи, углавном се хране месождерима. Леминги и други мали глодари као што су мишеви и волухарице су главни извор хране за снежне сове. Снежне сове су опортунистички ловци што значи да ће искористити прилику да лове веће животиње. Познато је да снежне сове лове рибу (када их могу пронаћи), веверице, зечеве, пацове, птице, па чак и велике сисаре попут гофова и лисица.



Као и друге велике врсте птица, познато је да снежне сове прогутају целу храну, а затим врате кости у облику куглица до 24 сата након храњења. Да би се одржала, снежна сова мора да поједе око 5 леминга или мишева сваког дана, што је скоро 2000 у једној години.

Познато је да снежне сове имају светло бело перје које је често прошарано црном и сивом бојом. Снежна сова такође има велике очи, оштар, закривљен кљун и велику главу, заједно са перјем на ногама. Све ове карактеристике снежне сове омогућавају снежној сови да што успешније преживи унутар арктичког круга.

Због своје велике величине, снежна сова има мало природних предатора у свом окружењу. Људи који лове снежну сову су главни предатори снежне сове, заједно са великим лисицама, дивљим псима и вуковима.

Погледајте свих 71 животиња које почињу са С

Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, дефинитивни визуелни водич за светске дивље животиње
  2. Том Џексон, Лоренц Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Енциклопедија животиња Дорлинг Киндерслеи
  7. Цхристопхер Перринс, Окфорд Университи Пресс (2009) Енцицлопедиа оф Бирдс

Интерестинг Артицлес