хтмл Лабуд (Цигнус атратус) Лабуд | Невероватне чињенице, слике | Еколсс - Животиње

Сван



Научна класификација лабудова

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
Птице
Ред
Ансериформес
Породица
Анатидае
Пол
Цигнус
Научно име
Цигнус атратус

Заштитни статус лабудова:

Близу претње

Лабуд место:

Африка
Азија
Централна Америка
Евроазија
Европа
Северна Америка
Океанија
Јужна Америка

Чињенице о лабуду

Главни плен
Водене биљке, инсекти, мале рибе
Карактеристична карактеристика
Велика, снажна крила и ребраста стопала
Распон крила
200 цм - 350 цм (79 ин - 138 ин)
Станиште
Велика, плитка мочвара и отворена вода
Предаторс
Човек, Вук, Ракун
Дијета
Свејед
Лифестиле
  • Стадо
Омиљена храна
Водене биљке
Момак
Птица
Просечна величина квачила
5
Слоган
Становништво је погођено загађењем!

Физичке карактеристике лабудова

Боја
  • Греи
  • Црно
  • Бела
  • наранџаста
Тип коже
Перје
Највећа брзина
50 мпх
Животни вијек
8 - 12 година
Тежина
10 кг - 15 кг (22 лбс - 33 лбс)
Дужина
91 цм - 150 цм (36 ин - 60 ин)

Лабуд је познат широм света по својој лепоти, елеганцији и грациозности.



Лабуд је род водених птица које имају способност да пливају и лете невероватном брзином и агилношћу. Ова птица је такође веома интелигентна, одана свом партнеру и веома агресивна у одбрани својих младих. Они су уобичајени призор у умереним и хладнијим климама широм света.



4 невероватне чињенице о лабуду!

  • Енглеска реч лабуд се такође дели са немачким и холандским. Вероватно има корене у старијој индоевропској речи свен, што значи звучати или певати.
  • Црни лабуд се често наводи као симбол ретких и неочекиваних догађаја због чињенице да су древни писци теоретизирали да он не постоји. Претпостављало се да је то истина све до открића црних лабудова у Аустралији, који су заправо прилично чести у региону.
  • Ова птица је много бржа на копну него што мислите при 22 миље на сат. У води такође може да достигне брзину од око 1,6 миља на сат веслајући ногама. Али ширећи своја крила, лабудови могу пустити да их ветар носи великом брзином, а истовремено штеде енергију.
  • Ове птице имају истакнуто место у људским митологијама и уметностима широм света. Неке од најпознатијих прича укључују метаморфозу и трансформацију. Грчка легенда тврди да се бог Зевс једном прерушио у лабуда. Чувени балет Чајковског из 19. века Лабудово језеро, који је изведен из руских и немачких народних прича, прича је о принцези која је проклетством претворена у лабуда. И наравно, бајка Ханса Кристијана Андерсена Ружно паче говори о патки која се претвара у лабуда.

Научно име лабуд

Научно име јер је род лабудова Цигнус (реч потиче од грчке и латинске речи за лабуда). Постоји шест живих врста лабудова и многе друге познате из фосилних записа. Ово укључује неме -, лабудове -, трубаче -, тундре -, црне - и црноврате лабудове. Друга врста која се зове цосцороба лабуд у Јужној Америци заправо уопште није прави лабуд, већ њен посебан род. Ове птице припадају породици водених птица (научни назив Анатидае) патке и гуске .

Појава лабуда

Грациозно пливајући кроз воду, ове птице су импресиван спектакл чије карактеристике укључују велико тело, дуг и закривљен врат и велика стопала. Свака врста има перје различите боје. Лабуд неми је скоро потпуно прекривен белим перјем, осим наранџастог кљуна и неких црних ознака на лицу. Лабуд трубач има бело перје и црни кљун, док лабуд тундра и лабуд има мешавину црне и жуте боје на кљуну. Црноврати лабуд, као што име каже, има црно перје по целом врату, плус црни кљун, црвено дугме око кљуна и беле ознаке око очију. Црни лабуд је потпуно прекривен црним перјем са јарко црвеним кљуновима и бледим врхом.



Ове птице спадају међу највеће водене птице и међу највеће птице на свету. Најдужа врста је лабуд трубач, који мери скоро 5,5 метара са распоном крила од неких 10 метара. Најтежа врста је 30-килограмски лабуд неми (који понекад тежи 50 килограма), али иако је велика, ова додатна тежина је проблематична карактеристика која отежава лет. Надокнађују то слабијим костима налик саћу. Мужјаци (који се називају клипови) су генерално већи од женки (које се називају оловке), али су им карактеристике перја изузетно сличне.

Два бела лабуда.
Два бела лабуда.

Лабудово понашање

Међу најистакнутијим друштвеним карактеристикама ових птица су интензивне везе које стварају са једним животним партнером. За разлику од многих других врста птица (чак и блиско повезаних гусака и патака), ово има неколико изразитих предности. Прво, омогућава пару да учи из својих репродуктивних неуспеха и развије боље стратегије. Друго, пар ће делити неколико дужности, укључујући изградњу гнезда које граде од траве, грања, трске и друге вегетације. То их чини далеко ефикаснијим него што би били сами. Треће, због својих дугих миграционих рута, имају мање времена да стекну партнера, тако да им доживотна веза заправо штеди време.



Иако је логично да парови остану верни једни другима током целог живота, чак и верност лабуда има своје границе. Чини се да се варање јавља са одређеном регуларношћу међу женкама црних лабудова, можда као резервна репродуктивна стратегија. Процењује се да је једно од сваких седам јаја ове врсте резултат прељубе. Ако пар уопште не успе да произведе младе, онда је могуће да се лабудови било које врсте одвоје један од другог и пронађу новог партнера.

Ове птице су прилично одбрамбене животиње које ће учинити све да заштите своје младе. Да би одагнали претње, они ће се укључити у приказ који се зове бускинг, што укључује шиштање, шмркање и махање раширеним крилима. Због релативно слабих костију, овај приказ је у великој мери блеф који има мало снаге иза себе, али их то не спречава да уживају. Након што отерају предатора, они испуштају победнички звук. Они такође комуницирају кроз низ других вокализација које извиру из трахеје или грудне кости, укључујући и трубу код неких врста гуске. Чак и такозвани лабуд неми може да производи звукове сиктања, хркања или грцања.

Након сезоне парења, птица зими мигрира у топлију климу летећи у дијагоналним В формацијама са око 100 јединки. Када се главна птица умори, друга заузима њено место напред. Ове птице могу бити или делимично селице или потпуно селице, у зависности од тога где се гнезде. Потпуно миграторне врсте обично живе у хладнијим климама и могу путовати истом рутом хиљадама километара сваке године до топлијих клима.

Станиште лабуда

Ове птице су ендемичне за баре, језера, реке, естуарије и мочваре широм света. Већина врста преферира умерену или арктичку климу и мигрира током хладнијих сезона. Обични лабуд неми је поријеклом из Европе. Касније је уведен у Северну Америку (где је цветао), Нови Зеланд, Јапан и Јужну Африку. Тундра лабуд, као што му име каже, насељава арктичке регионе Северне Америке и Азије, али зими мигрира чак на југ до Тексаса и северног Мексика. Остале врсте укључују лабуд чикавац из Евроазије, лабуд трубач из Северне Америке, црноврати лабуд из Јужне Америке и црни лабуд из Аустралије.

Лабудова дијета

Ова птица је биљоједа која се храни искључиво корењем, лишћем, стабљиком, изданцима и другим биљним материјама. Када се купа у води, храни се методом званом дабблинг, којом се окреће наопачке и дугим вратом допире до вегетације на дну пода. Птица такође може ићи на копно у потрази за храном.

Предатори и претње лабудови

Велика величина ове птице, велике брзине, способност летења и прилично агресивно понашање (барем када је угрожена) одвраћају већину предатора, али понекад лови старе, болесне и младе (нарочито јаја). лисице , ракуни , вукови и других сисара месождера. Губитак станишта, загађење и прекомерни лов су сталне претње, али се могу прилично добро прилагодити људском настањивању, а култивација бара и језера за локалне дивље животиње је одржала висок број популације. У будућности ће климатске промене утицати на станишта и миграционе обрасце лабудова.

Репродукција лабудова, бебе и животни век

Лабудово удварање укључује низ сложених ритуала везивања, као што су урањање кљуна, синхронизовано пливање и контакт са главом (када њихови закривљени вратови формирају облик срца). Лабудови такође плешу, праве звукове и проводе време једни са другима. Аустралијски црни лабудови чак имају посебно перје које им помаже да привуку партнера.

Једном када се пар копулира, женка полаже отприлике три до осам необележених јаја у гнездо (црни лабуд је једина врста која полаже више канџи годишње). Она проводи већину свог времена инкубирајући јаја док мужјак стоји у близини, али мужјак ће се понекад придружити дужностима инкубације. Ово омогућава женки да се храни додатном храном и допуни своје резерве масти.

Период инкубације обично траје месец дана. Када се излегу, млади лабудови имају кратке вратове и дебело перје. Они су у стању да трче и пливају скоро одмах, али родитељи и даље пажљиво прате легло и понекад носе младу бебу лабуда на леђима. Птице имају пегасто сив или браон изглед најмање прве две године живота. Пуну полну зрелост достижу након три или четири године и имају пун животни век од око 20 година у дивљини и до 50 година у заточеништву.

Популација лабудова

Захваљујући вишегодишњој заштити, лабудови родови у целини су одличног здравља. Према Црвеној листи ИУЦН-а, која прати статус популације многих животиња широм света, свака појединачна врста лабуда је наведена као најмање забринута, што је најбоља могућа прогноза за очување. Број становника, иако није познат са прецизном тачношћу, изгледа да је стабилан или расте широм света. Лабуд трубач, северноамерички ендем, једном је пао на само 100 птица 1935. године, али је од тада рехабилитован.

Лабудови у зоолошком врту

Иако је уобичајен призор широм света, лабуд је веома популарна карактеристика у многим америчким зоолошким вртовима, обично лебдећи око бара. Лабуд трубач се чува у зоолошком врту у Минесоти, Мериленд Зоо , и Зоолошки врт Линколн Парк у Чикагу. Можете пронаћи лабуда у тундри Зоолошки врт Нове Енглеске . Црноврати лабуд познат као Свантон је такође изложен Денвер Зоо .

Погледајте свих 71 животиња које почињу са С

Интерестинг Артицлес