хтмл Западна горила (Горилла Горилла) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Западна горила



Научна класификација западне гориле

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
сисари
Ред
Приматес
Породица
Хоминидае
Пол
Горила
Научно име
Горилла Горилла

Статус заштите западних горила:

Критично угрожено

Западна горила Место:

Африка

Чињенице о Западној Горили

Главни плен
Лишће, воће, цвеће
Станиште
Прашума и густа џунгла
Предаторс
Човек, леопард, крокодил
Дијета
Биљоједи
Просечна величина легла
1
Лифестиле
  • трупе
Омиљена храна
Леавес
Момак
А сисар
Слоган
Постоје две подврсте!

Физичке карактеристике западне гориле

Боја
  • Греи
  • Црно
Тип коже
Коса
Највећа брзина
25 мпх
Животни вијек
35 - 50 година
Тежина
100 кг - 200 кг (220 лбс - 440 лбс)
Висина
1,4 м - 1,7 м (4,7 фт - 5,5 фт)

Западна горила је једна од две подгрупе горила које се налазе на афричком континенту (друга је источна горила). Западна горила је најбројнија врста гориле, а такође и већа од ове две.



Западна горила се налази у тропским џунглама и шумама западне и централне Африке, заједно са равничарским мочварама и секундарним шумама. Све западне гориле се сада сматрају критично угроженим јер су људи очистили или преузели већи део њиховог природног станишта.



Постоје две одвојене подврсте западне гориле, западна низинска горила и речна горила. Иако се мало разликују по изгледу, две западне врсте горила разликују се по величини лобања и зуба.

Западна горила је један од великих мајмуна, група која укључује орангутане, гориле, људе и шимпанзе. Као и код других великих мајмуна, западна горила има низ карактеристика које чине живот у џунгли мало лакшим, укључујући супротне палчеве који добро дођу када западна горила гули воће.



Западна горила је свеједа животиња, али највећи део њене исхране састоји се од једења воћа за које је познато да западна горила путује на велике удаљености кроз шуме. Западна горила такође једе лишће, орашасте плодове и бобице, заједно са инсектима и повремено малим животињама као што су гуштери и глодари. Западна горила је такође примећена како користи основне алате у дивљини за ефикасније прикупљање хране.

Због своје велике величине, западна горила има мало правих предатора у својим изворним афричким шумама, а велике мачке као што су леопарди и необични крокодил су једина права природна претња западној горили. Највећа претња западној горили је губитак станишта узрокован крчењем шума, а људи је такође лове. Дијелове подручја западне гориле посљедњих година захватили су и грађански немири, који су, уз криволов, заиста разорно дјеловали на дивље популације.



Западне гориле имају тенденцију да живе у групама које води и штити алфа мужјак. Алфа мужјак западне гориле се такође пари са женкама из његове групе, углавном стварајући једно потомство, познато као бебе. Бебе западних горила остају са својом мајком док не напуне неколико година и постану самосталне.

Данас су све западне гориле критично угрожене, али се сматра да је у дивљини остало 95.000 западних равничарских горила, далеко више од њихових рођака горила који се укрштају, за чији се број у дивљини сматра да је чак 300.

Погледајте све 33 животиње које почињу са В

Извори
  1. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2011) Животиња, дефинитивни визуелни водич за светске дивље животиње
  2. Том Џексон, Лоренц Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
  3. Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
  4. Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
  5. Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
  6. Дорлинг Киндерслеи (2006) Енциклопедија животиња Дорлинг Киндерслеи
  7. Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енцицлопедиа оф Маммалс

Интерестинг Артицлес