хтмл Вилдебеест (Цонноцхаетес Тауринус) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Дивља звер



Научна класификација гнуова

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
сисари
Ред
Артиодацтила
Породица
Бовидае
Пол
Знаш
Научно име
Знаш Таурин

Статус заштите дивљег гнуа:

Угрожени

Локација гнуа:

Африка

Чињенице о гну

Главни плен
Трава, лишће, изданци
Станиште
Травнате равнице и шикаре прекривене саваном
Предаторс
Лав, гепард, крокодил
Дијета
Биљоједи
Просечна величина легла
1
Лифестиле
  • Стадо
Омиљена храна
Трава
Момак
А сисар
Слоган
Може прећи више од 1.000 миља сваке године!

Физичке карактеристике гну

Боја
  • Браон
  • Црно
  • Тако је
Тип коже
Коса
Највећа брзина
38 мпх
Животни вијек
15-20 година
Тежина
120-250 кг (265-550 лбс)

Вилдебеест је верзија антилопе. Имају рогове било да су мушки или женски. Иако су територијални, познати су и по томе што су разиграни, енергични и активни. Од свих антилопа у Африци, популација гнуова је порасла са 250.000 живих у 1960. на 1,5 милиона 2020. године.



Најважније чињенице о гну

  • Вилдебеест може трчати до 50 мпх
  • Две главне врсте су плави гну и црни гну
  • Два милиона гну мигрира годишње
  • пар гнуова у групама од 150

Научно име гну

Иако је уобичајено име ове животиње Блуе Вилдебеест, њено научно име је Цонноцхаетес тауринус. Такође се зове гну (изговара се "г-ново"). Класа животиња којој припада је Маммалиа, а породица се зове Бовидае. Његова потфамилија је Алцелапхинае. Иако постоји пет подврста ове животиње, још увек постоје само две њене врсте. Подврсте су албојубатус, цооксони, јохнстони, меарнси и тауинус. Најчешћи тип ове животиње је плави гну, који је у сродству са црним гнуом.

У афричким земљама, животиња позната као гну има надимак Вилдебеест. На енглеском се преводи као дивља звер. У Енглеској, 1823. године, природњак по имену Вилијам Џон Берчел био је први у свету који је описао плавог гну. Научно име гну потиче од две грчке речи које помажу да се опише физички изглед животиње.



Изглед и понашање гну

Гну није правилно пропорционалан. Животиња има тежак предњи крај, али леђа и ноге су витке. Гну има правоугаону главу и широка рамена. Његова велика њушка одговара ширини предњих делова, који укључују велике мишиће.

Нису сви гнуови исте боје. Неки имају светло сиву четкицу, док су други ближи плаво-сивој. Најтамнији гнуови су сиво-браон боје. На раменима су тамносмеђе пруге које се вертикално прелазе преко тела. Гну има црну гриву, која је густа и дуга. На врату имају дугу браду, која може бити тамна или бледа.

Гну такође имају рогове који им се савијају са главе. Мужјак гну има дупло дуже рогове од женке гну. Мушки гну имају рогове од 33 инча (пола висине просечног фрижидера), а женски рогови су 12 до 16 инча (или 30 пута дужи од таблете аспирина.) Њихова база рогова ће постати грубља како старе.

Плави гну обично нарасте до висине од 4 1/2 метра или 3 1/2 пута више од висине куглане. Такође могу тежити и до 600 килограма или око половине тежине поларног медведа. Путују у крдима од најмање 1.000 када путују у сврху миграције.

Њихово станиште је оно где гну слободно лута док живе близу једни других. Веома су заштитнички настројени према својој територији. Није необично да њих 270 живи на површинама од једног квадратног километра.

Понекад ће крда остати на њиховој територији, док ће се друга стално кретати. Међутим, сви гну се одмарају ноћу или када је температура ваздуха врућа. Време дана када су најактивнији је цело јутро и рано поподне.

Око 50% живота гну проведе у одмарању. 33% свог живота је посвећено испаши, а 12% проводи у интеракцији са другим гнуовима.

Гну се паше за храну

Станиште гну

Вилдебеест живи у шумама и травнатим равницама. Углавном живе у разним деловима источне Африке. То укључује Кенију и Серенгети, Тазманија. У јужном делу Африке гну живе у близини реке Наранџасте у Јужној Африци. Ова животиња више воли да живи у саванама багрема. Трава брзо расте због влаге у земљишту и одлична је за проналажење траве у изобиљу за јело током испаше.

Иако гну обично живе једни с другима, познато је и да привремено живе са зебрама које сусрећу у равницама. То је зато што ће зебре појести горњи слој траве како би гну могао доћи до онога што је испод.



Дијета против гнуова

Због своје исхране, гнуови увек путују. Стално траже воду (коју пију два пута дневно) и траву. Када је суво време, они пасу свежу траву, а затим путују кући пре него што почне кишна сезона. По завршетку кишне сезоне враћају се у то подручје и поново пасу. Пошто гну имају широка уста, врло брзо могу да поједу много траве. Када трава не расте слободно, траже жбуње и дрвеће да једу.

Дивљи предатори и претње

Вилдебеест су најрањивији на већу игру укључујући:



  • Афрички дивљи пси
  • Лионс
  • Хијене
  • Леопарди

Што је већи дивљи џин, то је рањивији на свој плен. Да би се заштитили, окупиће се група гнуова и почети да тапкају по земљи. Они такође врше гласне позиве како би били сигурни да стадо зна да је у опасности.

Још једна ствар која прети гну је фрагментација њиховог станишта. То се дешава ако је трава на којој пасу изненада блокирана оградом. Како пољопривреда и цивилизација настављају да се шире, а извори воде и даље опадају у одређеним областима, животи дивљих младунаца су све више угрожени. На пример, у Малавију више нема гнолова. На срећу у Намибији њихова популација расте.

Упркос неким од ових изазова, они нису довољно угрожени да би се сматрали угроженима. Иако је у Серенгетију последњих година све већи број гнуова, они полако нестају из других делова света. То је делом зато што се за своје потребе такмиче са стоком. Гну су познати по уништавању усева које пронађу. Као резултат тога, фармери ће их често убијати и постављати ограде како би их спречили. Једини начин на који ће гну бити у стању да избегне изумирање је кроз напоре за очување.

Репродукција, бебе и животни век

Када мушки гну напуне три или четири године, спремни су за парење са женкама. Да би привукли женку, излучују и излучују фецес на својој територији. Ако мужјак покуша да уђе на њихову територију, гну ће се борити за то. Ако женка уђе, покушаће да се пари са њом. Женке гну су трудне 8 1/2 месеци пре порођаја. Сезона парења је темпирана тако да се кишно дете роди током кишних месеци фебруара и марта. Од свих трудних гнуова, 80% рађа своје младе у року од две до три недеље, таман на време да има довољно траве. Док се сличне животиње рађају саме, гну се може родити са својим стадом који их окружује. Бебе гну се зову телад.

Када се беба гну роди, потребно је само неколико минута да устане и побегне. Они остају близу својих мајки како би избегли да их поједу животиње као што су хијене, лавови, гепарди, па чак и дивљи пси. Током првих шест месеци свог живота, беба гну добија млеко од своје мајке. Када наврше 10 дана, могу почети да једу траву. Чим мушко дивље дете напуни годину дана, може да се искључи. Затим проналазе друге гнуове са којима ће формирати групу.

У случају плавог гнуа, мужјаци постају спремни за размножавање када напуне две године. Већина женки плавих гнуова може почети да се размножава након што напуне 16 месеци када су правилно храњене током свог младог живота.

Пошто једу тек израслу траву, успешност парења је око 95%. Такође је доказано да лунарни циклус утиче на њихов циклус размножавања. У ноћи пуног месеца, мушкарци имају веома висок ниво тестостерона. То значи да је њихов позив на парење много јачи него што би иначе био. Пошто су мужјаци више мотивисани за размножавање, женке постају на исти начин.

Просечан животни век женке и мужјака гну значи да ће преживети 20 година. Најстарија забележена старост било ког гну је 40 година.

Популација

Сваке године између фебруара и марта роди се чак 500.000 гнуова. Тада почиње кишна сезона у свом природном станишту.

Од 2018. године, популација афричких гнуова износила је приближно 1.550.000. Стално рађају у Националном парку Серенгети, који се налази у Танзанији. Због све већег броја гнуова, Међународна унија за очување природе има статус и плавог и црног гну као најмање забринутости (ЛЦ).

Погледајте све 33 животиње које почињу са В

Интерестинг Артицлес