хтмл Информације о Адели Пенгуин | Еколсс - Блог

Информације о пингвину Аделие

(ц) Слике добијене са Викимедијине оставе



Пингвин Адели је најмања и најраспрострањенија врста пингвина у Јужном океану и једна је од само две врсте пингвина које се налазе на антарктичком копну (други је много већи царски пингвин). Пингвину Адели дао је име 1840. године француски истраживач Јулес Думонт д'Урвилле, који је пингвину дао име по својој жени Адели. Пингвини Адели су се добро прилагодили животу на Антарктику јер ове птице селице проводе зиму у северном чопору, пре него што се врате на југ на обалу Антарктика током топлијих летњих месеци.

Тхе Адели Пенгуин једна је од најсветлијих врста пингвина са плаво-црним леђима и потпуно белим грудима и стомаком. Глава и кљун пингвина Адели су црни, са карактеристичним белим прстеном око сваког ока. Јака, ружичаста стопала пингвина Аделие су чврста и квргава са ноктима који не само да помажу пингвину Адели да се пење по стеновитим литицама да би стигла до места гнежђења, већ их и гурају када клизе (веслају) по леду. . Адели Пингвини такође користе своја мрежаста стопала заједно са малим перајима да би се покренули док пливају у хладним водама.

(ц) Слике добијене са Викимедијине оставе



Адели Пингвини су јаки и способни пливачи који сву храну добијају из мора. Ови пингвини се првенствено хране крилом који се налази широм Антарктичког океана, као и мекушцима, лигњама и малим рибама. Записи о фосилизованој љусци јајета акумулирани у колонијама пингвина Аделие током протеклих 38.000 година откривају нагли прелазак са исхране засноване на риби на исхрану са крилом која је почела пре две стотине година. Сматра се да је то због опадања антарктичких фока у касним 1700-им и китова Балеен у двадесетом веку. Смањена конкуренција ових предатора резултирала је обиљем крила, који пингвини Адели сада могу да користе као лакши извор хране.

Адели Пингвини се враћају у своја гнездилишта током антарктичких летњих месеци новембра и децембра. Њихова мека стопала су добро дизајнирана за ходање по копну, што знатно олакшава пут до места гнежђења јер пингвин у овом тренутку пости. Парови пингвина Адели се паре доживотно у великим колонијама, а женке полажу два јаја у размаку од неколико дана у гнезду изграђеном од стене. И мужјак и женка наизменично инкубирају јаја, док друга иде на храну, до 10 дана. Пилићи Адели Пенгуин имају зуб од јаја, који је избочина на врху њихових кљунова, што им помаже да избију из јајета. Када се излегну, родитељи настављају да се смењују у бризи за своје младе, док други иду по храну. После отприлике месец дана, пилићи се окупљају у групе које се зову легла и могу да се сами сналазе на мору када су стари између 2 и 3 месеца.

(ц) Слике добијене са Викимедијине оставе



Адели Пингвини насељавају једно од најхладнијих средина на Земљи, тако да имају дебели слој масти испод коже која им помаже да се загреју. Њихово перје помаже у њиховој изолацији и обезбеђује водоотпорни слој за додатну заштиту. Пингвин Адели је веома ефикасан ловац и способан је да поједе до 2 кг хране дневно, а сматра се да колонија за размножавање потроши око 9.000 тона хране за 24 сата. Пераје пингвина Адели их чине фантастичним пливачима и могу заронити до дубине од 175 метара у потрази за храном. Адели Пингвини немају зубе као такве, али уместо тога имају бодље у облику зуба на језицима и на крову уста. Ове бодље нису ту за жвакање, већ помажу пингвину да прогута клизав плен.