Мора
Куду научна класификација
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Артиодацтила
- Породица
- Бовидае
- Пол
- Трагелапхус
- Научно име
- Трагелапхус Стрепсицерос
Статус заштите:
Најмање бригаМесто Куду:
АфрикаПотребне су им чињенице
- Главни плен
- Лишће, биље, воће, цвеће
- Станиште
- Шумско грмље и равнице саване
- Предаторс
- Лавови, леопарди, дивљи пси
- Дијета
- Биљоједи
- Просечна величина легла
- 1
- Лифестиле
- Стадо
- Омиљена храна
- Леавес
- Момак
- А сисар
- Слоган
- Живи у крдима до 24 јединке!
Куду Физичке карактеристике
- Боја
- Браон
- Греи
- Нет
- Тип коже
- Коса
- Највећа брзина
- 60 мпх
- Животни вијек
- 8-14 година
- Тежина
- 120-256 кг (265-565 лбс)
'Брзи, моћни и мирољубиви чланови афричког екосистема.'
Име куду описује два различита антилопа врсте, назване већи куду и мањи куду, пронађене у јужним и источним регионима Африке. Обе врсте одликују се дугим, увијеним роговима који расту на главама зрелих мужјака. Такође имају слична станишта, грађу тела и обојеност, иако постоје значајне разлике у величини између већих и мањих врста. Њихове пасивне навике испаше и природна камуфлажа помажу да их многи грабежљивци не примете у њиховом природном станишту.
3 чињенице које морају бити
- Велике брзине:Ова створења могу да достигну брзину већу од 60 км/х када покушавају да побегну од предатора.
- Свечани рогови:Спирални рогови животиње су цењени у локалним верским праксама и такође се користе за прављење музичких инструмената.
- Љубазно такмичење:Иако се мужјаци понекад упуштају у трљање, углавном нису много насилни када се такмиче за партнера.
Мора да је научно име
Куду, алтернативно написано коодоо, потиче од имена које су животињи дали локални, номадски Кхоикхои, који су аутохтони у југозападној Африци. Већи куду је класификован каоТрагелапхус стрепсицероса мањи куду јетрагелапбус голобради. ПолТрагелапхусдели своје име са речју коју је првобитно изговорио древни грчки филозоф Аристотел у усменом извештају о замишљеној животињи која је била пола Јарац и по јелена .
Треба погледати
Обе врсте имају сличну грађу и пропорције тела, иако постоји неколико значајних разлика у њиховим спољашњим карактеристикама. Обоје имају сиво до смеђе крзно које је разбијено низом белих пруга и других ознака, често укључујући и шеврон видљив на носу. Мање врсте обично имају између 11 и 15 белих пруга на телу, док веће врсте обично имају између 6 и 10.
Величина тела је једна од кључних разлика између ове две врсте. Мања врста је обично висока 3 до 3,5 метара и тешка између 130 и 230 килограма. Велики куду може достићи много већу величину, са потенцијалном висином рамена до 5 стопа, а укупна тежина зрелих одраслих јединки се креће између 260 и 600 килограма. Највећи забележени бик био је тежак преко 690 килограма.
Свим мужјацима кудуа могу расти спирални рогови који могу бити прилично дуги за њихову величину тела. Мужјаци мањег кудуа могу да расту рогове до 3,5 стопе дугачке, док су код неких већих кудуа забележени спортски рогови дужине и до 6 стопа. Ови рогови имају тенденцију да направе 2 до 3 велика увијања док се нагињу уназад од главе према тачки завршетка, што их разликује од чврсто увијених рогова који се виде на другим антилопама.
Обавезно понашање
Као биљоједи, велики део кудуове биологије и понашања је фокусиран на преживљавање у потенцијално оштром станишту и избегавање опасних предатора. Обично остају веома мирни током испаше, што омогућава њиховој обојености да обезбеди ефикасну камуфлажу. Најактивнији су ноћу или у јутарњим сатима, а током дана траже склониште у густом грмљу. Куду често путују у малим чопорима или крдима, али се често виде сами. Слично другим врстама антилопа, ове животиње имају снажан рефлекс лета и могу да се крећу веома брзо када су суочене са непосредном претњом.
Имајте станиште
Обе врсте кудуа су пореклом из јужних и источних делова Африке. Велики куду има много ширу географску дистрибуцију која укључује делове Етиопије, Танзаније, Кеније и још даље јужне Јужне Африке. Постоје и неке изоловане популације подврсте Цоттони које се налазе у Централној Африци. Мањи куду имају много мању распрострањеност и налазе се само у источним регионима у близини Рога Африке, укључујући Етиопију и Кенију.
Ове животиње имају снажан потенцијал за скакање и булдожер, што им помаже да се крећу по неравном терену око брда или планина и храбро се пробијају кроз густе грмове и раст у шумовитим пределима. Они обично насељавају шумовита и шумовита подручја, посебно у близини извора воде. Мањи кудуи мало мање зависе од воде него њихови већи рођаци. Обе врсте могу задовољити неке од својих потреба за водом тако што траже храну за одређене врсте биљака током испаше.
Имајте дијету
Куду су флексибилни сакупљачи хране који конзумирају широк спектар биљних материјала у шумама, шикарама и отвореним пољима. Познато је да мањи куду имају исхрану која се углавном састоји од лишћа са дрвећа и жбуња, а већина остатака од винове лозе и сличних биљака. Међутим, куду такође може да једе нежне младе изданке, корење биљака и чак може да циља неке врсте воћа када их пронађе. Сукулентне биљке које чувају воду такође су главна мета током сушне сезоне. У заточеништву, куду се обично храни сеном или луцерком, заједно са природном храном и обогаћеним пелетима или кексима.
Куду предатори и претње
Куду деле свој првобитни дом са многим усамљеним и чопорним грабежљивцима који представљају значајну претњу њиховом опстанку. Можда најопаснији предатори су велике врсте мачака, укљ лавови , гепарди и леопарди . Мачке обично користе комбинацију прикривености, стрпљења и брзине да испаше брзо делујући куду. Пакети примећени хијене и Афрички ловачки пси такође је познато да хватају или проналазе куду као плен.
Људи су предатори и озбиљна претња по животну средину за дугорочну одрживост куду популације. Људи лове животиње због њиховог меса, великих кожа и истакнутих рогова, од којих се традиционално праве музички, украсни и разни предмети за домаћинство. Домаћа станишта, посебно она мањег кудуа, такође су угрожена континуираним растом људских насеља и ширењем комерцијалних пољопривредних предузећа широм региона.
Мањи кудуи су посебно осетљиви на фрагментацију станишта и лов због своје мале географске дистрибуције, што је довело до њихове класификације као скоро угрожене. Они такође могу да претрпе значајне губитке становништва због заразних болести као што је куга говеда, које су у прошлости десетковале број. Велики куду имају много већи дом и заштитари их сматрају врстом која најмање брине.
Куду репродукција, бебе и животни век
Неки биљоједи могу постати прилично насилни током сезоне парења, али куду су међу мирнијим врстама на континенту. Мужјаци се често такмиче показујући своју величину у профилу док се један не повуче. Међутим, они могу да се боре физички тако што ће забравити рогове ако неко од такмичара не одступи. Победнички мужјаци се често хрвају са женкама, а затим их прате неко време пре него што се стварно паре.
Женке остају трудне око 240 дана пре него што роде једно теле, које обично тежи око 10 до 15 килограма. Мајке се одвајају од своје групе пре рођења детета. Телад се оставља пажљиво сакривена у четкици док се ручно храни 4 или 5 недеља након рођења. У овом тренутку, телад прате своју мајку у потрази за храном све док не напуне око 6 месеци.
Упркос бризи и пажњи коју куду мајка показује својим младима, око половине телади умире пре него што напуне 6 месеци. Истраживачи процењују да само око 1 од 4 особе доживи три године. Куду достижу полну зрелост у року од неколико година, али мужјаци се ретко успешно паре све док не напуне око 4 или 5 година. Поред високе стопе морталитета током младости, животиње често живе 10 до 15 година у дивљини и до 20 година у заточеништву.
Имати становништво
Истраживачи процењују да је у Африци остало мање од 100.000 мањих кудуа. Њихов ограничен домет у комбинацији са значајним нарушавањем станишта од стране људи је озбиљан разлог за забринутост. Око трећине њих тренутно живи у националним парковима и другим заштићеним подручјима.
Тачна величина популације већег кудуа је непозната, иако изузетно ограничен распон подврсте Цоттони, која се налази само у Чаду и Судану, значи да би могао бити кандидат за угрожавање.
Мора бити у зоолошком врту
Тхе Смитхсониан'с Натионал Зоо има малу популацију кудуа на располагању посетиоцима да посматрају. Они су пријавили рођење мушког телета куду 2019. Преко десетак других градских и државних зоолошких вртова широм земље, укључујући Мериленд Зоо , такође имају мање кудуе на екрану за заинтересоване гледаоце.
Погледајте свих 13 животиња које почињу са К











