Звечарка
Научна класификација звечарке
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- гмизавац
- Ред
- Скуамата
- Породица
- Виперидае
- Пол
- Цроталус
Статус заштите звечарке:
Најмање бригаЛокација звечке:
Централна АмерикаСеверна Америка
Јужна Америка
Чињенице о звечарки
- Дијета
- Свејед
- Слоган
- Отров вари плен пре него што га уопште прогута!
Физичке карактеристике звечарке
- Тип коже
- Коса
Звечарке су лако препознатљиве змије отровнице које звецкају на крају репа. Као чланови групе звечарки, звечарке потчињавају своје жртве својим моћним отровом. Овај отров спречава згрушавање крви и уништава унутрашња ткива, брзо убијајући животиње свих врста, чак и људе када противотров није доступан. Најопаснија змија у овој породици је звечарка Мојаве, она са неуротоксином у отрову.
6 чињеница о звечарки
- Иако њихов отров може озбиљно да повреди или убије људе, звечарке радије избегавају сваки људски контакт
- Ове змије могу да контролишу колико отрова користе када уједу
- Звечарке су најновије и најразвијеније од свих врста змија
- Чегртачи такође испуштају шиштање попут мачке како би упозорили предаторе да се држе подаље
- Звечке су величине од једног метра до преко осам метара
- Звечарке једу само један оброк сваке две до три недеље.
Научно име звечарке
Звечарке су припадници класе Рептилиа и породице Виперидае, посебно потфамилије Цроталинае, јамичасте змије. Назив 'звечка' долази од средњоенглеског глагола 'раттле', речи која је настала од звука лабавих предмета који ударају један о други. Друга половина имена змије је једноставно средњоенглеска реч 'серпент', што значи 'змијски рептил'.
Изглед и понашање звечарке
Постоји 36 врста звечарки и 65 до 70 подврста. Сви су поријеклом из Америке, од јужне Канаде до Аргентине.
Међу највећим звечаркама су оне које живе у источној половини Сједињених Држава. Звечке на дрвећу обично се крећу од 2,5 до пет стопа, иако су неке забележене и до седам стопа у дужину. Источни дијамант може нарасти до осам метара у дужину и тежити 10 килограма, највећи те врсте. Једна од најмањих звечарки је пигмеј на Флориди. Пигмеј је у просеку дугачак један до 1,5 метар, отприлике исте дужине као и домородац мачка .
Звечарке имају дебела тела са јако избразданим крљуштима. Њихова боја варира у зависности од станишта. Али већина има тамне шаре дијаманата или других геометријских облика на светлијој позадини.
На крају њихових репова можете видети препознатљиву звечку која се састоји од шупљих кератинских комора. Ове коморе ударају једна о другу када звечарка тресе репом, стварајући звук звецкања. Звечка добија нови сегмент сваки пут када змија скине кожу. Али звечке се често ломе због оштећења проузрокованих у свакодневном животу у њиховом окружењу.
Поред звечке и препознатљивог дезена, звечарке имају и троугласту главу и зглобове. Њихове очи имају вертикалне зенице попут мачака.
Иако су звечарке агресивне, оне избегавају контакт са људима. Они нападају људе својим моћним очњацима и отровом само када су испровоцирани. Ако загрлите или омамите звечарку, прво ћете је чути како звецкају док машу репом да вас упозори.
Ове змије такође сикћу као мачка. Из њихових грла долази дубоко шиштање. У исто време, понекад можете видети како се њихово тело надувава и испухује када уђу и испуштају ваздух да би произвели шиштање.
Када се звечарка осећа у одбрани, она се увија у уски круг. Високо подижу главе да се припреме за удар. Они могу напасти предаторе на удаљености до једне трећине укупне дужине тела змије.
Станиште звечарке
Међу свим локацијама звечарки, највећа концентрација ових змија живи у југозападним државама САД и северном делу Мексика. Аризона је дом за већину врста звечарки, а 13 њих назива америчку државу домом.
Више пустињака живи на југозападном пустињском песку и сувој клими него било где другде. Али многе подврсте успевају у другим климама и срединама. Добро се сналазе у травнатим пределима, стеновитим брдима, мочварама, ливадама, грмовитим пределима, па чак и на 11.000 метара надморске висине.
Звечарке живе у јазбинама унутар стенских пукотина. У хладнијим поднебљима зиму проводе у својим јазбинама. За змије се овај период одмора назива брумација.
Генерације исте породице змија често поново користе своје јазбине, понекад и преко 100 година. Када напусте јазбину током дана, змије се сунчају на топлим стенама или на отвореном. Када током лета време постане изузетно вруће, понекад мењају свој распоред за више ноћних активности.
Неке звечарке проводе доста времена на дрвећу. Могу клизити уз дрво и достићи висину од 80 стопа или више.
Узорак и боје змија варирају у зависности од њиховог окружења. Ове боје и обрасци служе као камуфлажа за заштиту од предатора.
Дијета звечарке
Звечарке једу широк спектар малих сисара. Они више воле пацова , мишеви , птице, зечеви и друга мала створења као гуштери и жабе . Звечарке прате свој плен користећи свој оштар њух. Када их не прате, чекају да мимоиђе атрактиван плен. Овим змијама није потребно више од једног оброка сваких неколико недеља у одраслом добу.
Проналажење плена за звечарке није тешко. Имају веома оштар вид и снажан њух користећи и ноздрве и језик који климају. Такође имају рупице осетљиве на топлоту близу врха носа. Ове јаме осећају топлокрвне животиње у окружењу. Упркос овим добро развијеним чулима која им помажу у лову на плен, звечарке имају ужасан слух. Али они могу да осете вибрације у земљи, попут човека или животиње која хода у близини.
Да би ухватиле свој плен, звечарке брзо ударају и убризгавају свој отров у животињу користећи своје моћне очњаке. Отров одмах паралише плен. Потребно је само пола секунде да змија удари и имобилизира храну. Тада змија прогута целу храну и повуче се у своју јазбину или неко друго безбедно и тихо место да пробави свој оброк. Варење траје неколико дана и чини звечарку тромом.
Иако око 8.000 звечарки уједе људе сваке године, оне не нападају људе као плен. Ово је само дефанзивно. Од тих угризених људи, само око пет умре у датој години.
Предатори плена и претње
Један од највећих предатора звечарки у дивљини је краљевска змија. Црне змије такође нападају и једу звечарке. сове, орлови а јастребови уживају да праве звечку. Јаке грабежљиве птице попут ових јуре из лета у напад и однесу змију у кичмама. Дивље расе мачке , лисице , којоти и чак турска воле да једу и месо звечарки.
Велике животиње и људи обично избегавају звечке. Издајничко шиштање змије и звецкање репом плаше веће предаторе попут ових. Али фасцикле попут бизон сами ће газити звечке до смрти, ако је потребно да избегну напад. Иако ујед змије отровнице може убити људе, многи људи ризикују да ухвате звечаре за храну. Неки гости уживају у укусу меса звечарке. Други праве чизме, ципеле, каишеве, ташне и друга материјална добра од коже гмизаваца.
Још једна претња звечарима је урбани развој. Развој од стране људи преузима станиште змије и задире у њихова ловишта. Један од највећих убица звечарки је саобраћај. Сваке године многе прегазе аутомобили.
Неколико врста звечарки су наведене као угрожене или рањиве у САД, укључујући змију од дрвета, звечарку од трске и звечарку масасауга.
Репродукција звечарке, бебе и животни век
Женке звечарке се размножавају само једном у три године. Ово парење се обично одвија током лета или јесени. Али неке врсте се паре у пролеће или и у пролеће и у јесен.
Да би пронашле одговарајућег партнера, женке луче полне феромоне. Ово оставља мирисни траг који мужјаци прате користећи своје напредно чуло мириса. Када мужјак пронађе женку, прати је неколико дана. За то време често је додирује или трља да би објавио своје намере.
Понекад се мужјаци такмиче за женке борећи се међусобно. Мушке змије изводе "борбени плес" који укључује омотавање тела једна око друге. Велики мужјаци лако отерају мање мужјаке.
Звечарке не полажу јаја. Уместо тога, женка производи јајашца у јајницима као људи. Али они ослобађају више јаја у непрекидном ланцу у свој јајовод, цев. Мушка сперма оплођује та јајашца. Оплођена јаја су обично трудна код женке 167 дана. Када су бебе пуне, јаја се излегу унутар женке. Тада женка рађа око 10 до 20 живих змија.
Уместо звечке, бебе звечарке се рађају са 'пре-дугмом'. Како беба почиње да губи кожу, њена звечка почиње да се формира и постаје све већа са сваким лињањем. Бебе звечарке су агресивније од одраслих и имају отров у очњацима.
Звечарке живе у дивљини од 10 до 25 година.
Популација звечарке
Популације звечарки су у изобиљу широм Сједињених Држава и наведене су као „стабилне“. То јест, за све подврсте, осим стабала звечарке. Дрвосеча је некада живео у 31 држави. Сада је на листи угрожених у Вирџинији, Конектикату, Охају, Индијани, Масачусетсу, Њу Хемпширу, Минесоти, Њу Џерсију и Вермонту. Змије више не постоје у Мејну и Роуд Ајленду. Масачусетс има само 200 звечарки које су остале у држави.












