Црвена панда
Научна класификација Црвене панде
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Месождер
- Породица
- Аилуридае
- Пол
- Аилурус
- Научно име
- Аилурус злато
Статус заштите црвене панде:
УгрожениЛокација Ред Панде:
АзијаЗабавна чињеница о црвеној панди:
У дивљини их је остало мање од 3.000!Чињенице о црвеној панди
- Преи
- Бамбус, бобице, јаја
- Име Иоунг
- Цуб
- Групно понашање
- Лонели
- Забавна чињеница
- У дивљини их је остало мање од 3.000!
- Процењена величина популације
- мање од 3000
- Највећа претња
- Губитак станишта
- Најизразитија карактеристика
- Густо крзно боје рђе и пругасто лице
- друга имена)
- Мала панда, ватрена лисица
- Период трудноће
- 4 месеца
- Станиште
- Висока планинска шума
- Предаторс
- Снежни леопард, минк, човек
- Дијета
- Свејед
- Просечна величина легла
- 3
- Лифестиле
- Ноћни
- Уобичајено име
- Црвена панда
- Број врста
- 1
- Место
- Хималаји
- Слоган
- У дивљини их је остало мање од 3.000!
- Група
- А сисар
Физичке карактеристике црвене панде
- Боја
- Браон
- Нет
- Бела
- Тип коже
- Крзно
- Највећа брзина
- 24 мпх
- Животни вијек
- 8 - 12 година
- Тежина
- 3 кг - 6,2 кг (7 лбс - 14 лбс)
- Дужина
- 60 цм - 120 цм (24 ин - 47 ин)
- Доба полне зрелости
- 18 месеци
- Старост одвикавања
- 5 месеци
Класификација и еволуција црвене панде
Црвена панда је сисар месождер величине мачке који живи у умереним планинским шумама у подножју Хималаја. Као што им име говори, они су у сродству са већом и познатијом џиновском пандом (иако је тачна близина њиховог односа и даље неизвесна према науци), заједно са многим карактеристикама које деле са ракуном, чиме Црвене панде сврставају у своју породицу. Црвена панда је такође позната по бројним различитим називима у својим матичним регионима, укључујући малу панду, мачка црвеног медведа и ватрену лисицу у Непалу. Као и њихов много већи рођак, црвена панда се ослања на бамбус за храну, а са брзим крчењем шума у овим јединственим областима, има све мање животиња за јело, што на крају доводи до тога да се црвена панда наведе као угрожена врста.
Анатомија и изглед црвене панде
Црвена панда је отприлике исте величине као велика кућна мачка, са мачјим лицем и дугим чупавим репом. Њихово густо, зарђало крзно покрива тело, са изузетком белих ушију, образа, њушке и мрља изнад очију. Црвена панда такође има црвенкасто смеђе пруге које се спуштају низ обе стране њене беле њушке, заједно са наизменичним светлим и тамним прстеновима на репу. Црвена панда такође има полу-увлачиве канџе које помажу при пењању и стабилности међу гранама, као и јаке, чврсте чељусти које користе за жвакање бамбуса. Као и џиновска панда, црвена панда има увећану зглобну кост која делује као палац, омогућавајући им да се држе за бамбус док га жваћу. Црвена панда такође има дебело крзно које им помаже да се загреју током хладне зиме, заједно са густим и вуненим крзном на табанима, које не само да им помаже да им стопала буду топла, већ их спречава и да клизе на мокрим гранама.
Распрострањеност и станиште црвене панде
Црвена панда живи у умереним шумама на Хималајима на висинама између 1.800 и 4.000 метара надморске висине. Ове високе планинске падине обично су прекривене листопадном тврдом шумом са бамбусовом подлогом која је кључна за опстанак Црвене панде. Њихов историјски распон протезао се кроз Бутан, Непал, Индију, Мјанмар и Кину, где се њихов распон преклапа са још ретким дивовским пандама, али данас је црвена панда изумрла у одређеним областима и популација брзо опада. Због крхке екологије њихових изворних, планинских шума и ослањања на једење бамбуса, црвена панда је гурнута у мање и изолованије џепове свог некада широког спектра других фактора, укључујући климатске промене које утичу на недостатак бамбуса у обиљу.
Понашање и начин живота црвене панде
Црвена панда је ноћна и углавном усамљена животиња, са изузетком мужјака и женки који се окупљају ради парења током сезоне парења. Црвене панде проводе дане спавајући у гранама високо у крошњама са својим дугим чупавим реповима омотаним око себе како би се загрејале. Иако је познато да се хране на дрвећу, обично се спуштају на земљу након сумрака да би почели да траже храну у безбедности мрака. Црвена панда је територијална животиња која своју територију обележава изметом, урином и ослобађа мошусни секрет из аналних жлезда. Такође је познато да комуницирају једни са другима користећи кратке звиждуке и шкрипе. Црвена панда је снажна и окретна пењачица која не само да безбедно спава у гранама током дана, већ може и да полети уз дебло ако је угрози предатор уз помоћ оштрих канџи.
Репродукција црвене панде и животни циклуси
Црвене панде се обично узгајају између јануара и марта, а након периода гестације од око четири месеца, женка рађа 1 - 5 младунаца који се рађају слепи и иако им очи почињу да се отварају у року од неколико недеља, младунци Црвене панде се не отварају у потпуности док не напуне око месец дана. Пре него што се њени младунци роде, женка Црвене панде гради гнездо у рупи у дрвету, корену или бамбусовом шикару које је обложено лишћем, маховином и другим меким биљним материјалом. Младунци црвене панде можда неће напустити гнездо док не буду стари три месеца и довољно јаки да преговарају са лукавим гранама. Хране се искључиво бамбусом док не постану довољно зрели да се хране другом храном и достигну своју пуну одраслу величину након отприлике годину дана. Међутим, постоји висока стопа смртности код младих Црвених панди, при чему чак 80% не достигне одраслу доб.
Исхрана и плен црвене панде
Иако црвена панда припада групи сисара месождера, њихова исхрана је скоро вегетаријанска јер изданци бамбуса чине већину њихове хране. Међутим, пошто је црвена панда сисар, има кратак систем за варење што значи да иако бамбус ионако има мало исхране, они не могу да добију већину својих оброка. За разлику од џиновске панде, црвена панда ће јести и разне друге додатне намирнице као што су жир, бобице и трава, заједно са лишћем, мишевима, гуштерима, пилићима и птичјим јајима. Поред одличног вида, мириса и слуха, Црвена панда има и дугачке беле бркове на њушци који јој помажу да се креће кроз густу вегетацију у мраку ноћи, када је најактивније у потрази за храном.
Предатори и претње црвене панде
Због чињенице да Црвене панде насељавају планинске шуме на великим надморским висинама, оне заправо имају мање природних предатора него да живе ниже низ падине. Снежни леопарди и куне једини су прави предатори Црвене панде, уз птице грабљивице и мале животиње које плене мања и рањивија младунчад. Највећа претња Црвеној панди су људи који су утицали на ову врсту углавном крчењем шума њихових невероватно јединствених станишта. Услед људских посезања, илегалног лова и криволова, дошло је до драстичног смањења броја популације Црвене панде, с тим што су и ове популације потиснуте у одвојена, изолована подручја. Једна од главних забринутости у вези са овим је да ће ове популације, иако су угрожене инбреедингом, довести до мање успешних појединаца у тим областима.
Занимљиве чињенице и карактеристике Црвене панде
Живот високо у хладној планинској клими значи да су црвене панде добро прилагођене да се загреју својим густим крзном и репом налик на ћебе. Међутим, током заиста хладних дана, познато је да се Црвене панде сунчају високо у крошњама како би се загрејале док спавају током дана. Студија из 2001. је открила да је 79% Црвених панди пријавило да се налазе у кругу од 100 метара од најближе водене површине, што указује да би добар извор воде могао бити пресудан за њихове ионако строге захтеве за стаништем. Докази такође сугеришу да стопе размножавања црвених панди опадају, што се верује да је повезано са падом хране коју једу да би преживеле и успешно се размножавале.
Однос црвене панде са људима
Људи се годинама диве црвеним пандама, али многа наша искуства са њима су у зоолошким вртовима и установама за животиње јер ове ретке и тајне животиње може бити невероватно тешко уочити у дивљини. Ово је, међутим, један од фактора у њиховој смрти, јер је једно индијско село известило да је 47 црвених панди ухваћено и продато зоолошким вртовима широм света у само једној години. Иако се верује да је људско мешање у њихова јединствена и специјализована станишта највећи разлог за смањење броја црвених панди на Хималајима, крчење шума углавном у виду сече је један од главних криваца. Као и џиновска панда, црвена панда се у великој мери ослања на бамбусове шикаре на великим висинама да би преживела, а без њих нема куда другде.
Статус заштите црвене панде и живот данас
Данас је црвена панда наведена на Црвеној листи ИУЦН-а као животињска врста која је угрожена у свом природном окружењу и стога јој озбиљно прети нестанак у блиској будућности. Процењује се да је у дивљини остало мање од 3.000 црвених панди, а већина њих насељава мала заштићена подручја унутар националних паркова. Бројни програми узгоја у заточеништву су такође успостављени у Азији, Европи и Северној Америци и чини се да су релативно успешни у свом раду.
Погледајте свих 21 животиња које почињу са РКако се каже Црвена панда у...
бугарскицрвена пандакаталонскицрвена панда
чешкицрвена панда
данскицрвена панда
немачкиМала панда
енглескиЦрвена панда
есперантоМала панда
шпанскиАилурус злато
финскиКултапанда
францускиМала панда
хебрејскицрвена панда
хрватскиЦрвена панда
мађарскиЦрвени мачји медвед
индонезијскиЦрвена панда
италијанскиАилурус злато
јапанскиМала панда
холандскиМала панда
енглескицрвена панда
За полирањеМала панда
португалскицрвена панда
енглескицрвена панда
словеначкиПанда мачка
шведскиЦат медвед
турскиМала панда
вијетнамскицрвена панда
кинескицрвена панда
Извори
- Дејвид Барни, Дорлинг Киндерсли (2011) Животиња, дефинитивни визуелни водич кроз светске дивљине
- Том Џексон, Лоренц Боокс (2007) Светска енциклопедија животиња
- Давид Бурние, Кингфисхер (2011) Тхе Кингфисхер Анимал Енцицлопедиа
- Рицхард Мацкаи, Университи оф Цалифорниа Пресс (2009) Атлас угрожених врста
- Давид Бурние, Дорлинг Киндерслеи (2008) Илустрована енциклопедија животиња
- Дорлинг Киндерслеи (2006) Енциклопедија животиња Дорлинг Киндерслеи
- Давид В. Мацдоналд, Окфорд Университи Пресс (2010) Енцицлопедиа оф Маммалс
- О црвеним пандама, доступно овде: хттп://ввв.анималцорнер.цо.ук/вилдлифе/пандас/панда_ред.хтмл
- Чињенице о црвеној панди, доступне овде: хттп://анималс.натионалгеограпхиц.цом/анималс/маммалс/ред-панда/
- Дијета Црвене панде, доступна овде: хттп://ввв.беарлифе.орг/ред-панда.хтмл
- Информације о црвеној панди, доступне овде: хттп://ввв.анималинфо.орг/специес/царнивор/аилуфулг.хтм
- Ред Панда Цонсерватион, доступно овде: хттп://ввв.иуцнредлист.орг/аппс/редлист/детаилс/714/0












