Индокинески тигар
Научна класификација индокинеског тигра
- Краљевство
- Анималиа
- Ред
- Цхордата
- Класа
- сисари
- Ред
- Месождер
- Породица
- Фелидае
- Пол
- Пантхера
- Научно име
- Пантхера Тигрис Цорбетти
Статус заштите индијског тигра:
УгрожениЛокација индокинеског тигра:
АзијаЧињенице о индокинеском тигру
- Главни плен
- Јелени, говеда, дивље свиње
- Станиште
- Изоловане планинске шуме
- Предаторс
- Хуман
- Дијета
- Месождер
- Просечна величина легла
- 2
- Лифестиле
- Лонели
- Омиљена храна
- Јелен
- Момак
- А сисар
- Слоган
- Сада се сматра да је изумрла у Кини!
Физичке карактеристике индокинеског тигра
- Боја
- Црно
- Бела
- наранџаста
- Тип коже
- Крзно
- Највећа брзина
- 60 мпх
- Животни вијек
- 18 - 25 година
- Тежина
- 100 кг - 195 кг (221 лбс - 430 лбс)
„Сваки индокинески тигар има свој узорак пруге, тако да нема два потпуно иста тигра“
Индокинески тигрови живе у југоисточном делу Азије. Имају капут наранџасте или златне боје са шаром црних пруга. Овај тигар живи сам и већину времена остаје скривен. У дивљини могу да живе од 15 до 26 година.
5 чињеница о индокинеском тигру
• Индокинески тигрови су месождери
• Ноћни су и лове ноћу
• Ови тигрови живе у тропским прашумама, као и на травњацима и планинама
• Индокинески тигар је на листи угрожених врста
• Мужјак индокинеског тигра може тежити и до 430 килограма!
Индокинески тигар Научно име
Индокинески тигар је уобичајено име ове животиње, док је њен научни назив Пантхера Тигрис Цорбетти. Реч Пантера значи леопард, а реч Тигрис је латински за тигар. Поред тога, реч Цорбетти се односи на Британца по имену Јим Цорбетт који је био ловац који је постао индокинески заштитник тигрова. Овај тигар припада породици Фелидае и класи сисара.
За брзо поређење ови тигрови су мањи од бенгалски тигар , али веће од а малајски тигар . Индокинески тигар и малезијски тигар некада су се сматрали истом подврстом. Међутим, 2004. године званично је речено да су ова два тигра различите подврсте.
Изглед и понашање индокинеског тигра
Ови тигрови имају наранџасту или златну длаку са црним пругама. Њихова боја крзна помаже им да остану скривени у шуми када лове храну. Пруге на тигру стапају се у сенке у прашуми, што отежава уочавање ових великих мачака. Овај тигар такође има бело крзно на стомаку, лицу и чуперак беле длаке на врату.
Ова велика мачка има моћне жуте или светле очи које јој омогућавају да савршено види у мраку док лови ноћу. Поред тога, имају одличан слух што им такође помаже да открију плен као што су јелени, дивље свиње и чак мајмуни .
Ови тигрови имају дугачке канџе које се могу увлачити. То значи да тигар може да увуче канџе назад у своје шапе када им нису потребне. Ове канџе омогућавају тигру да се држи за кору док се безбедно пење на дрво.
Снажне задње ноге овог тигра омогућавају му да лако скаче на високе гране дрвећа, плива и лови плен. Овај тигар може трчати брзином до 60 миља на сат. Дакле, брзина трчања овог тигра је скоро једнака брзини криве лопте бејзбол бацача.
Мушки тигар нарасте на 8 и по до 9 и по метара. Могу да теже од 330 до 430 килограма. Мужјак тигра од 9,5 метара дугачак је као низ од 7 игара куглања. Мушки тигар тежак 430 килограма је половина тежине одраслог коња. Женке тигрова могу бити дугачке од 7 и по до 8 и по стопа и тешке између 220 и 290 килограма. Тигар дуг осам и по метара је упола мањи од жирафе. Тигар од 290 килограма тежак је као 3 тоалета.
Ови тигрови су усамљене животиње. Видећете само неколико ових тигрова заједно када се мајке брину о својим младунцима и током сезоне парења.
Ови тигрови су стидљиви и воле да остану скривени од погледа. Али мужјак ће постати агресиван према другом мужјаку тигра који уђе на његову територију, посебно током сезоне парења. Да ли сте икада видели мачку у вашем комшилуку како гребе кору дрвета? Ово је један од начина на који мачка (укључујући ове тигрове) означава своју територију као сигнал другим мачкама да се држе подаље.
Станиште индокинеског тигра
Индокинески тигрови живе у југоисточној Азији. Конкретно, живе у Камбоџи, Лаосу, Тајланду, Вијетнаму и Мијанмару. Живе у тропској клими у прашумама, као и на травњацима и планинама.
Ови тигрови мигрирају у подручја која се налазе више у планинама како би пронашли храну ако је плен оскудан на њиховој тренутној територији.
Дијета индокинеског тигра
Шта једу индокинески тигрови? Ови тигрови су месождери. Врста меса коју једу зависи од тога шта је доступно на њиховој територији. Самбарски јелен, серов (сисар сличан кози), дивља свиња и бантенг (дивље говедо) уобичајени су плен овог тигра. Међутим, ако постоји недостатак ових животиња, исхрана индокинеског тигра може укључивати мајмуне, свиње јазавци и чак дикобрази !
Ови тигрови могу да поједу до 88 килограма меса у једном оброку. 88 килограма меса једнако је тежини 6 кугли за куглање!
На језику индокинеског тигра налазе се папиле. Када помислите на папиле, замислите сићушне шиљке на тигровом језику. Они помажу индокинеском тигру да уклони перје или месо са мртвог плена без повреде језика. Ако имате кућну мачку, она има и папиле на језику! Али папиле домаће мачке су много мекше од папила индокинеског тигра, који мора да лови велики плен у дивљини.
Предатори и претње индокинеских тигрова
Индокинески тигрови немају животињских предатора. Људи су тамо само грабежљивци. Неки људи лове ове тигрове због спорта или због њиховог крзна, канџи или меса. Неке врсте древних лекова праве се од делова овог тигра.
Губитак станишта је још једна претња индокинеским тигровима. Шумске површине у којима живе сече се и крче. Ова област је посвећена проширењу путева и стварању више пољопривредног земљишта.
Статус заштите овог тигра је угрожен. Да би се заштитио овај тигар, постоје закони против лова. Казна за криволов индокинеских тигрова може бити вишегодишња затворска казна. Такође, преко 60 ових тигрова држи се у зоолошким вртовима како би их заштитили и повећали популацију.
Репродукција индокинеског тигра, бебе и животни век
Сезона парења индокинеских тигрова пада између новембра и априла. Када су женке тигрова спремне за парење, емитују мирис који упозорава мушке тигрове. Такође, женке емитују режање или стењање као начин привлачења мужјака. Не ретко се два мужјака свађају око једне женке. Најјачи ће победити и парити се са женком.
Женка индокинеског тигра је трудна око 16 недеља. Живорођени између 2 и 6 младунаца. Свако младунче тежи око 2 килограма. Када женка затрудни, мужјак тигра напушта будућу мајку.
Бебе индокинеских тигрова познати су као младунци. Рођени су слепи и беспомоћни у јазбини. Очи младунчета се не отварају тек око 6 до 12 дана након што се роди. Мајка тигрица доји своје младунчад док не напуне око 6 месеци. Након тога, она учи своје младунчад како да лове за храну и доноси им део плена који улови. Мајка тигрица је веома осетљива на безбедност својих младунаца. Ако осети да су јој младунци у опасности, она ће их преместити у другу јазбину или подручје како би их држала даље од предатора.
Са отприлике 18 или 24 месеца, младунци су довољно стари да напусте мајчину јазбину и сами изађу. За 2-3 године почеће да имају своје младунце.
Индокинески тигрови живе од 15 до 26 година. Суматрански тигар (сличан индокинеском тигру) који је настао у зоолошком врту у Сан Дијегу доживео је 25 година. Тај суматрански тигар је најстарији забележен.
Како индокинески тигрови старе, могу имати проблема са видом који могу довести до недостатка хране јер нису у стању да ухвате свој плен. Поред тога, ако се старији тигар разболи или повреди, он је рањив на нападе других тигрова у том подручју.
Популација индокинеског тигра
Заштитни статус индокинеског тигра је Угрожен. Популација се смањује због губитка станишта и криволова.
Укупну популацију индокинеских тигрова тешко је проценити јер су ове велике мачке тако добро скривене. Међутим, верује се да их је остало око 350. Највећа концентрација индокинеских тигрова је на Тајланду.












