хтмл Јазавац (Такидеа Такус) | Невероватне чињенице | Еколсс - Животиње

Јазавац



Научна класификација јазавца

Краљевство
Анималиа
Ред
Цхордата
Класа
сисари
Ред
Месождер
Породица
Мустелидае
Пол
Такидиинае
Научно име
Такидеа Такус

Статус заштите јазавца:

Близу претње

Локација јазавца:

Европа

Јазавац чињеница

Главни плен
Црви, корени, воће
Карактеристична карактеристика
Спљоштено тело и дуге канџе
Станиште
Шума и живице
Предаторс
Човек, орао, дивље мачке
Дијета
Свејед
Просечна величина легла
3
Лифестиле
  • Лонели
Омиљена храна
Црви
Момак
А сисар
Слоган
Може да достигне брзину од 30 км/х!

Физичке карактеристике јазавца

Боја
  • Браон
  • Црно
  • Бела
Тип коже
Крзно
Највећа брзина
18 мпх
Животни вијек
4 - 10 година
Тежина
11 кг - 14 кг (24 лбс - 30 лбс)
Дужина
40 цм - 75 цм (16 до 29 инча)

Јазавци су посебно чисте животиње које граде заједничке тоалете далеко од места где живе и спавају.



Јазавци су сисари средње величине са дугим, ниским телима и широким ногама које имају издужене канџе. Животиње имају чекињасто крзно, чија се боја креће од црне до смеђе, као и златне, па чак и беле. Јазавци су у сродству са видре , твоји, вукови, куне и ласице. Сисари су ноћни и иако су многи од њих друштвени, неки могу бити усамљени. Јазавац је државна животиња Висконсина.



5 чињеница о јазавцима

• Јазавци спавају током дана

• Постоји 11 различитих врста јазаваца

• Млади јазавци напуштају јазбину када напуне око 6 месеци

• Јазавци су део породице ласица

• Јазавци имају мало природних предатора

Јазавац Научно име

Научно име јазавца је Такидеа Такус, а убраја се у породицу Мустелидае и припада класи сисара. Подфамилије јазавца су Хелицтидинае, Мелинае, Мелливоринае и Такидеинае. Истраживачи су класификовали 11 врста јазаваца, који су груписани у три врсте. То су Мелинае, или евроазијски јазавац, Мелливоринае или медоносни јазавац и Такидеинае или амерички јазавац.

Назив јазавац потиче од речи 'багеард' из 16. века. Првобитни назив односио се на европског јазавца, односно животињу са белим трагом на челу. Баусон је застарело име за животињу. Брок је још једно старо име за животињске врсте, али се ретко користи.

Јазавци су током година имали бројне главне улоге у британској књижевности. На пример, аутор Кенет Грејем је укључио лик по имену „Господин Јазавац“ у „Ветар у врбама“. Ц.С. Луис је додао једну у „Хронике Нарније“, а Беатрикс Потер је представила јазавца по имену „Томи Брок“ у својој књизи „Прича о господину Тоду“.



Изглед и понашање јазавца

Северноамерички јазавац има кратке, укочене ноге, мишићаво тело и кратак врат. Глава животиње је широка и равна. Јазавци такође имају реп. Обично имају сиве капуте, тамнија лица и белу пругу која им иде од леђа до носа. Животињски тип је висок око 9 центиметара и дугачак око 16 до 29 центиметара. Реп јазавца ће варирати у величини од око 4 до 6 центиметара, или око трећине величине глумца Денија ДеВита. Тешки су од 20 до 24 килограма. Доња вилица јазавца се изговара од горње вилице. То значи да је у основи немогуће дислоцирати вилицу животиње, омогућавајући јој да чврсто држи плен. Међутим, положај чељусти ограничава кретање. Јазавац може отварати и затварати уста или их пребацивати с једне на другу страну.

Јазавци су углавном ноћни, а зими већину времена проводе под земљом. За то време посте. Да би преживела дуже периоде без јела, животиња крајем лета и према јесени накупља много масти.

Свака породица јазаваца се понаша јединствено, али све врсте јазаваца живе под земљом. Неки живе заједно у клановима познатим као цете. Величине варирају од две животиње до чак 15. Јазавци имају способност трчања, достижући брзину од 16 миља на сат до 19 миља на сат за кратке рафале. Животиње су добри пењачи и умеју да пливају.

Јазавци су познати по својој жестини. Ако одрасли јазавац има бебе за заштиту, онда ће их агресивно чувати. Постоје извештаји о јазавцима који се боре са чопорима паса и нападају много веће животиње као што су медведи и вукови. Јазавци могу показати агресију према људима ако се осећају угрожено. Животиња може дати болан угриз да би се заштитила.

Животињска врста је територијална и штитиће територије величине око 3 до 4 квадратна километра. Величина територије јазавца углавном зависи од тога колико је хране у изобиљу. Јазавци су изузетно чисте животиње које не врше нужду у својим јазбинама. У ствари, у ту сврху граде плитке јаме од својих домова. Јазавци чак ни не доносе храну у своје јазбине.

Поглед на профил јазавца, који седи у прљавштини.

Станиште јазавца

Амерички јазавци углавном живе на травњацима, као и на отвореним пољима која имају травњачке карактеристике. Живе у парковима, на фармама и у подручјима без дрвећа. Јазавци праве домове у подручјима која укључују здраву понуду глодара. Можете их срести на планинским ливадама, шумским пропланцима и мочварама. Такође се налазе у врућим пустињским срединама и грмовитим подручјима. Људи су наилазили на јазавце на висинама до 12.000 стопа, али животиња више воли да живи на нижим надморским висинама.

У Калифорнији јазавци живе у пољопривредним подручјима и отвореним просторима. Они такође праве своје домове у регионалним, државним и националним парковима. Јазавци који живе у Аризони обично живе у полупустињским травњацима и шикарама. У Онтарију живе у крајњем југозападном делу провинције.

Домаћи распон животиње зависи од годишњег доба и да ли се ради о мужјаку или женки јазавца. Створења чешће користе неке делове свог дома, у зависности од различитих годишњих доба. Подручја која користе такође су заснована на плену који имају на располагању. Мужјаци јазавца обично имају већи дом него женке.

Животињским врстама је потребно склониште за спавање, заштиту од непогода, скривање и рађање. Јазавци често повећавају величину а гопхер рупа или јазбина коју је направила друга животиња за сопствену употребу. Када јазавац изгради или присвоји јазбину друге животиње, то се може назвати насељем. Брлоге за животиње варирају у величини од око 4 метра до 10 метара дубине и 4 до 6 метара ширине. Женке јазавца могу да направе две до четири јаме у близини спојног тунела како би склониле и заштитиле своје бебе. Уобичајени знак јазавчарске јазбине је евакуисано тло испред улаза у јазавац. Када бисте га погледали издалека, видели бисте кров налик на хумку са животним простором испод.

У лето и јесен јазавци се крећу чешће. Такође, према обрасцима копања, животиње могу ископати од једне до три јаме из рупа за плен сваког дана. Јазавци ће их користити дан до недељу дана пре него што их привремено напусте и врате им се касније. Друге дивље животиње могу искористити ове празне јазавчеве јазбине. Ако је плена у изобиљу, јазавци ће поново користити јазбине, посебно током јесени. Животиње понекад остају у овим јазбинама и по неколико дана. Када дође зима, јазавци ће већину сезоне провести у рупи.

Јазавци имају различите врсте намештаја. Међутим, њихов главни је највећи. Они могу бити стари неколико стотина година. Такође могу имати неколико стотина улаза.



Јазавац дијета

Јазавци су свеједи који углавном плене џепни гофери , преријски пси, тло веверице и кртице . Такође једу јелене мишеви и волухарице заједно са змије . Амерички јазавац је врхунски предатор змија и чак ће кренути за њима звечке . Јазавци такође могу јести на гнездиштима птице као банковна ласта или пешчани мартин. Они ће јести гуштери , риба и инсекти . Животиња ће јести биљну храну као што су пасуљ, кукуруз, печурке и семенке сунцокрета. Познато је да се јазавци опијају једући покварено воће.

Предатори јазавца и претње

Јазавци су агресивна створења, што значи да животиње имају само неколико природних предатора. Они припадају тамо којоти , бобцатс , златни орлови и медведа . Истраживања то показују пуме највише их лови. Људи их хватају за кожу. Крзно јазавца се користи за четке за фарбање и четке за бријање.

Људи их такође лове у бројним земљама. у ствари, јазавчар раса паса постоји јер су их људи узгајали за лов на јазавце. У прошлости је мамац био популаран у Енглеској. Срећом, противљење спорту довело је до Закона о окрутности према животињама из 1835. године, заједно са Законом о заштити јазавца из 1992. За додатну заштиту, земља је усвојила Закон о лову из 2004. године.

У Британији су људи јели јазавце током Другог светског рата. Јели су их и рани амерички досељеници и Индијанци. Данас европски јазавци умиру од глади и туберкулозе, али више их убијају возила него било који други начин.

Репродукција јазавца, бебе и животни век

Сезона парења је обично рано пролеће или крајем лета. Животиње ће се често парити близу јазбина или унутар улаза. Јазавци имају одложену имплантацију. Рани ембриони се имплантирају крајем децембра или прве недеље или две јануара. Након што затрудни, јазавац ће ископати наталну јазбину коју ће дуго користити. Младунци се рађају након 8 недеља до 10 недеља, што се обично дешава крајем априла или током прве половине маја. Ови младунци имају меко, сиво крзно, пажљиви су и стидљиви. Након што се бебе роде, женка јазавца може померити легло да тражи храну у другим областима. Натална јазбина ће обично бити већа и сложенија од обичног јазавца.

Мужјаци европских јазаваца називају се вепрови, док су женке крмаче. Бебе су познате као младунци. У Северној Америци бебе јазавца се зову комплети. Мушко и женско су термини који се користе за одрасле јазавце у Северној Америци. Јазавци рађају од једног до пет младунаца. Јазавци сами брину о свом леглу, а бебе ће остати у јазбини до своје око 8 недеља. Када бебе јазавца напуне око 4 месеца, могу да лове сопствену храну. Са 6 месеци млади јазавци напуштају јазбину своје мајке.

У дивљини, просечан животни век јазавца је 4 до 10 година. Могу да живе до 14 година. Када су животиње у заточеништву, могу да живе до 26 година.

Популација јазавца

Међународна унија за очување природе извештава да се већина врста јазавца не сматра угроженим или угроженим. Популација америчког јазавца је неколико стотина хиљада. Међутим, свињски јазавац је близу угрожености јер је популација животиње опала за нешто мање од 30% у року од три генерације. Врста је веома угрожена у Кини, Вијетнаму, Лаосу и Мјанмару. У Енглеској и Велсу, популација је око 485.000, што значи да тамо врста тренутно није угрожена.

Погледајте свих 74 животиње које почињу са Б

Интерестинг Артицлес